Interessen for islam er stor i den brede befolkning og som emne i skolerne fra folkeskolen og op. Nærværende bog kan læses som almindelig videntilegnelse og bruges i opgavesammenhæng fra gymnasieniveau. Den er en bred introduktion til islam som personlig tro, kultur, verdensreligion og den politiske og ideologiske brug af islam.
Forfatteren er professor ved Carsten Niebuhr Instituttet (KU) og direktør for Det Danske Institut i Damaskus, forfatter mm. Bogen tager udgangspunkt i profetens åbenbaringer og beskriver de konflikter, der førte til splittelsen i shia og sunni. Udviklingen i Afrika og Sydøstasien frem mod den aktuelle situation, som skildres dagligt i nyhedsmedier og bøger, samt som religion. Fremstillingen er sober og befriet for emotioner bortset fra forskerens uhildede engagement.
Jørgen Bæk Simonsens egen Hvad er islam, 2006 er en noget kompakt og ikke lettilgængelig introduktion, mens Islam - fællesskab og livsvej, 2005, er en lettilgængelig og koncentreret gennemgang af islam, hvor der lægges vægt på sammenligning med kristendommen. Ellers er de fleste bøger om islam skrevet af muslimer, hvilket ikke skal ses som noget negativt, men det giver andre perspektiver, når islam beskrives "udefra", i dette tilfælde af en forsker.
Fin og autoritativ indføring i islams historie og aktuelle situation herunder forholdet til den vestlige verden, hvor et voksende antal muslimer i dag er bosat. Endvidere en redegørelse for debatten internt blandt muslimske intellektuelle.