I denne roman på godt hundrede sider giver Najib Mahfuz et tidsbillede af et politisk ustabilt Egypten i 1960'erne. Romanen er skrevet i 1974 og først nu oversat, så det er langt fra nogen ny roman. Den holder stadig i sin knugende skildring af et totalitært regime og et skuffet og desillusioneret folk, men er i dansk sammenhæng at betragte som en smal roman.
Café Karnak i Kairo drives af den stadig tiltrækkende Qurunfula, som i sine unge dage var en legendarisk mavedanserinde. Blandt cafeens stamkunder tælles ikke alene nogle af Qurunfulas gamle tilbedere, men også et bredt udsnit af Kairos befolkning, heriblandt nogle unge studerende. Qurunfula har kastet sin kærlighed på en af de mandlige studerende, og da den studerende pludselig forsvinder, iagttager den navnløse fortæller hendes afmagt og sorg. Qurunfulas udkårne falder i Juni-krigen i 1967, og de andre studerende bliver gentagne gange fængslet og tortureret og på grusom vis tvunget til at være angivere til systemet. En af dem falder også i Juni-krigen. Hvem kan man stole på, og hvem er forræder? Café Karnak er velskrevet, hurtigt læst og på ingen måde mærket af tidens tand.
Egyptiske Najib Mahfuz (1911-2006) bliver anset for at være grundlæggeren af den arabiske roman og modtog i 1988 Nobelprisen i litteratur. I dansk oversættelse findes fem romaner foruden denne, senest Akhnaton, 2005.
Velskrevet og smal roman, som gennem stamgæsterne på en café i Kairo tegner et portræt af 1960'ernes repressive og totalitære Egypten.