Bøger / faglitteratur / fotografier

1407 fristad - inden om Christiania (flere sprog)


Anmeldelser (1)


Bibliotekernes vurdering

d. 28. okt. 2008

af

af

Kent Skov

d. 28. okt. 2008

Der er igen medieopmærksomhed om Christiania. Bogen kan anvendes både som et aktuelt portræt og en lille status- og faktabog til både nye og de interesserede, der har fulgt med i det frie samfundseksperiment siden starten. Et 22 siders engelsk resume gør også bogen brugbar for turister.

En portrætbog i ord og billeder om Christiania set her fra 2008, hvor fristaden igen er i politisk fokus. Forfatterne er ikke selv christianitter, og de beskæftiger sig kun kort, men udmærket med den såkaldte normaliseringsproces med regeringens planer om at udvide og "normalisere" boligforholdene for både nye og eksisterende beboere. Bogen er et venligt kalejdoskopisk bag-om-portræt af Christiania. Det omfatter lidt om historien, værdierne og miljøet med naturen, husene, forretningerne, værkstederne, fælleskøkkener/restauranter og institutionerne. Man kommer også tættere på, hvordan det er at være barn, at bo uden biltrafik i et hus uden de fornødenheder, de fleste betragter som en selvfølge og samtidig have både politiaktioner og narkohandlere som en del af hverdagen. De mange farvefotos udgør godt halvdelen og bidrager ligeværdigt til bogens atmosfære. Men jeg synes, de er unødigt rodet og stedvist uskønt redigeret.

Der er meget om Christianias byplanmæssige fremtid. Der er også to helt aktuelle fotografiske billedværker med næsten enslydende titler Fristaden Christiania.

Lille atmosfæreladet, kalejdoskopisk portræt i ord og billeder af fristaden, som den kan opleves lige i 2008.Informationer og udgaver