Bogen indgår i Gyldendags bogserie for voksne udlændinge, der er ved at lære det danske sprog. Bøgerne er opdelt i fire forskellige sværhedsgrader - bogen her tilhører det sværeste niveau.
I 12 afsnit tegnes et spændende og ganske dækkende portræt af fristaden Christiania. Det er ganske ambitiøst således at beskrive Christianias tilblivelse, fristadens kampe, dagligliv, modsætninger og særegne kultur. Det lykkes rent faktisk, og bogen vil helt sikkert sætte mange fakta på plads og sikkert også tanker i sving hos voksne med en anden kulturbaggrund end dansk. Og det er såmænd slet ikke så lidt af en bedrift. Serien omfatter såvel skøn- som faglitterære tekster. Sidstnævnte omfatter emner som: LEGO, vikinger, kongehuset, Carlsberg og Roskilde Festival. Fine, afvekslende illustrationer sætter liv, kulturhistorie og forklaring på de korte, men ikke helt lette tekststykker.
Bogen minder indholdsmæssigt om Pernille Lauritsens Christiania - kort fortalt, 2002, men den her anmeldte er endnu kortere, enklere og desuden helt opdateret, hvilket bestemt ikke er uden betydning. Således er hele ejendomsforholdet og folkeaktierne ikke uden betydning i forståelsen af fristadens historie.
Fremragende, klar, nuanceret og samtidig meget kort beskrivelse af fristaden Christiania, som et særegent dansk kulturbegreb. Spændende og tankevækkende portræt af Christiania, som for mange sikkert opleves som et meget usædvanligt, meget mærkeligt og meget dansk fænomen. Netop derfor er temaet så velvalgt.