Bøger / skønlitteratur til børn / roman

3 korte uger


Beskrivelse


16-årige Ryan fortæller om en sommerlejr for kræftsyge børn. Selv har han en hjernesvulst og arbejder ihærdigt for sine to mål: At miste sin uskyld og få udgivet sine optegnelser.

Anmeldelser (5)


Bibliotekernes vurdering

d. 18. dec. 2018

af

af

Jytte Bræmer

d. 18. dec. 2018

Vi befinder os i USA i en sommerlejr for kræftsyge børn og unge. Et ekstra åg, børnene må bære oveni smerterne og angsten, er følelsen af at være anderledes. Forældrenes overdrevne omsorg,kammeraters kunstige omgangsform og den uafrystelige skyldfølelse - dels over at gøre forældrene kede af det - dels over at bringe dem ud i økonomisk ruin pga. de mange hospitalsregninger, er ofteligeså stort et problem som selve sygdommen. Lejren er et fristed. Ryan på 16 år fortæller historien om sin egen psykiske udvikling i de 3 uger, lejren varer. Han er bitter over aldrig at blive dengode læge, som han ved, han ville kunne blive, hvis han blev gammel nok. Han er i det hele taget meget optaget af den fremtid, han ikke kan få del i. Et venskab i lejren med Robert, der hele tidenvil udfordre døden, og som dør i løbet af de 3 uger, samt begyndende kontakt med piger oma. får Ryan til at indse, at man må leve livet, mens man har det, og ikke bruge al energien påselvmedidenhed og bitterhed. Envelfortalt udviklingsroman, selvom det kan undre, at man i bestræbelserne på at få børnene til at forlige sig med døden gør deres berettigede vrede og sorg tilfølelser, der skal undertrykkes. En læseværdig bog, der sætter focus på debatten om sygdom og livskvalitet. Fra 16 år. Forlaget oplyser, at bogen er filmatiseret og bliver vist i vore nordiskenabolande.


Bibliotekernes vurdering

d. 18. dec. 2018

af

af

Flemming Dehn (skole)

d. 18. dec. 2018

16-årige Ryan har en uhelbredelig hjernesvulst. Denne velbegavede knægt, der havde en drøm om at blive læge, kæmper nu med timeglasset (jvf. bogens fortrinlige forside, hvor en af stammerne eret timeglas), som er ved at rinde ud. Der var så meget, han skulle nå... miste sin uskyld, bearbejde de umulige drømme o.s.v. Sammen med andre børn og unge med kræft er han her i bogen på en 3ugers sommerlejr. Skal hans notater blive det sidste, han efterlader sig? Når han at realisere bare få af sine drømme? På fremragende vis skildres opholdet i lejren. Forhåbninger, piger (når manogså kommer fast sammen med døden), drømme, venskab, umulige forældre, døden o.m.m. Det kunne have været blevet en slem tåreperser (Ryans besættelse af den unge, smukke sygeplejerske), men bogenholder stilen. Her er snavsetøjet det eneste, der bliver vasket. Nok er sproget flere steder lidt forkrampet, lidt stift - men det ødelægger ikke helhedsindtrykket af denne gribende fortælling, somer så sprængfyldt afsymboler, angst, glæde og håb. Selvlæsning fra 15 år. Bogen kræver gode læsere. Kan sammenlignes med: Så kort et liv, og Aase Foss Abrahamsen: Ikke dig denne gang. Velegnet tiltema 'Døden' eller 'Venskab' eller... Bogen rummer så mange muligheder... At man fik lov til at vågne rask her til morgen.


BUM

Årg. 10, nr. 3 (1992)

af

af

Marion Nathansen

Årg. 10, nr. 3 (1992)


Det fri aktuelt

d. 12. maj 1992

af

af

Steffen Larsen

d. 12. maj 1992


Politiken

d. 16. maj 1992

af

af

Gunnar Jakobsen

d. 16. maj 1992