Serien "50 højdepunkter" kommer bredt rundt i den naturvidenskabelige forskning. Her er det arkæologien, som præsenteres, og bogen henvender sig som de øvrige i serien til et bredere videnskabsorienteret publikum end det snævert faginteresserede. De mange illustrationer gør også bogen velegnet til større børn.
De har styr på forskningsformidlingen i Aarhus for tiden. Først den enorme succes med "Tænkepauser" og nu den bredere mere kaffebords/gaveegnede "50 højdepunkter" hvor dette bind om arkæologiske fund fra det meste af kloden tidsmæssigt rækker fra de 2.000.000 år gamle fund af de første humanoider i Afrika til ca. 1500 e.Kr, som inuitmumierne fra Qilakitsoq er dateret til. Hovedvægten ligger på europæiske/mellemøstlige fund. Hvert fund præsenteres over 4-5 illustrerede sider, og forfatterne til de enkelte afsnit er forskere fra ind- og udland med hovedvægt på Aarhus Universitets egne. Bogen er udstyret med indekser, tidslinjer og forskellige fortegnelser.
Som de øvrige bøger i serien er bogen velskrevet og tjener som et fremragende eksempel på forskningsformidling på et niveau lidt bredere end tænkepauserne. Illustrationer, format og layout er på samme høje niveau som seriens øvrige bind.
Vil man have indsigt i den arkæologiske metode fra en anden vinkel, kunne samme målgruppe vælge Fortidens slagmarker.