Bøger / faglitteratur

50 ideer der ændrede verden


Detaljer


...

...

...

...

...

...

...

...

...

...

...

...


Beskrivelse


Om den vanskelige vej til demokrati. Om kulturel evolution i jødedom, kristendom og islam. Om håb som en undren, godhed som et menneskeværk og historie i historieløshedens tid. Om mennesket som dyriske masser. Om ondskab, synd og global krise. Om usynlig magt og pompøs vælde. Om kunstværk, kritik og kontekst. Om kærlighed, verdensløshed og kropslig intimitet. Om lykke som en showstopper. Om stort og småt i modernisme og postmodernisme. Om suverænitet og fodfæste i nation og stat. Om Folket og fællesskabet. Om værdien af penge og det irrationelles rationalitet. Om pulsslaget i realisme og sandhedens umulighed. Om underet i skabelse og skønhedens salighed. Om lighed og velfærd, ånd og almen dannelse. Om sjælen og kroppen, om terror og tyranner. Ideer giver livet struktur, mening og retning. Ideer præger og forandrer, sammenbinder og splitter verdens befolkninger - men vi glemmer dem, og vi glemmer, hvad de vil os. I denne bog tager 32 forfattere livtag med 50 ideer, der har ændret verden.
50 ideas that changes the world, art, history etc.- Danish text.

Indhold

  • Animisme, polyteisme og monoteisme

  • Arbejde

  • Dannelse

  • Demokrati

  • Filosofi

  • Folk

  • Frihed

  • Godhed

  • Historie

  • Historiefilosofi

Se alle (50)

Anmeldelser (7)


Bibliotekernes vurdering

d. 27. okt. 2014

af

af

Jytte Bræmer

d. 27. okt. 2014

Flot værk, der er en samling af essays om 50 idéer og begreber, der er vigtige for vores måde at se verden på. For alle, der interesserer sig bredt for idéhistorie.

De 50 artikler er skrevet af professorer og andre akademiske kræfter inden for det humanistiske felt. Redaktøren påpeger, at han har udvalgt de 50 idéer efter, at de dækker et stort område af idéuniverset, et område bestående af politik, religion, økonomi, kunst, moral, filosofi, historie og retsforhold. Idéer indeholder stor kompleksitet og er indbyrdes forbundne. Udvalget dækker udvalgte ismer, men favner også begreber som lykke, magt, penge, masserne, stat, markedet, sandhed m.v. Der krydshenvises mellem artiklerne. Stikordsregister, men ingen litteraturliste til yderligere uddybning.

Det er en meget smukt tilrettelagt bog, der i sit udvalg kan virke tilfældigt, men samlet giver den et velskrevet overblik over, hvad der er betydende for det moderne menneske og retningsgivende for vores måde at leve og opleve på. Bevæger sig på et relativt højt abstraktionniveau. Rigt illustreret med fotos og kunstværker.

Det er andet bind i forlagets serie om "højdepunkter". Sidste år udkom 50 opdagelserTankens magt. Bind 1. Hvis man vil fordybe sig mere i idéhistorien i bred forstand findes der det store tre-binds værk Tankens magt. Bind 1Det er andet bind i forlagets serie om "højdepunkter". Sidste år udkom 50 opdagelser. Hvis man vil fordybe sig mere i idéhistorien i bred forstand findes der det store tre-binds værk .


litteratursiden.dk

d. 13. nov. 2014

af

af

Thomas Ry Andersen

d. 13. nov. 2014

Pragtværk, der cementerer humanioras og de humanistiske idéers helt afgørende betydning for os og vores samfund. Ideen med dette værk er at præsentere og diskutere 50 udvalgte idéer, der har givet og...


Politiken

d. 30. dec. 2014

af

af

Mikael Rothstein

d. 30. dec. 2014


Kristeligt dagblad

d. 16. dec. 2014

af

af

Lars Christiansen

d. 16. dec. 2014


Religion

2015, nr. 1

af

af

Finn Stefánsson

2015, nr. 1


Religion

2015, nr. 2

af

af

Finn Stefánsson

2015, nr. 2