Filosofisk interesserede kan glæde sig over dette kyndige idéhistoriske essay om Adam Smith som moralfilosof og økonom.
Bratt Østergaard er en meget værdsat oversætter af filosofiske værker og er forfatter til flere filosofiske og idéhistoriske værker. Han foretager en bred idéhistorisk gennemgang og diskussion af begreber og tankesæt i Adam Smiths to hovedværker, og af den filosofiske tradition de indgår i. Først af det, uden for fagkredse, mindre kendte moralfilosofiske skrift "Teorien om de moralske følelser" fra 1759, baseret på en forestilling om, at menneskelige følelser og moral altid manifesterer sig i en social ramme. Dernæst af det økonomiske storværk "Nationernes velstand" fra 1776.
Det er en lærd og velskrevet fremstilling. Adam Smith - og Claus Bratt Østergaard - forklarer mange begreber gennem praktiske eksempler, og det er med til at gøre teksten mere tilgængelig, også uden for snævre fagkredse.
Østergaaards oversættelser af Nationernes velstand. [Bind] 1, 2013, og Teorien om de moralske følelser, er begge udstyret med fyldige indledninger, og det er dem han udbygger i bogen her. Den skotske oplysning, 2006, om fire skotske filosoffer fra 1700-tallet, diskuterer Adam Smiths ideer på et tilsvarende niveau. Én af mange korte introduktioner til Smith finder man i Ole Thyssens Det filosofiske blik fra 2012Nationernes velstand. Bind 1 : Bog 1-3Teorien om de moralske følelserDen skotske oplysningDet filosofiske blikØstergaaards oversættelser af Nationernes velstand. [Bind] 1, 2013, og , er begge udstyret med fyldige indledninger, og det er dem han udbygger i bogen her. Den skotske oplysning, 2006, om fire skotske filosoffer fra 1700-tallet, diskuterer Adam Smiths ideer på et tilsvarende niveau. Én af mange korte introduktioner til Smith finder man i Ole Thyssens Det filosofiske blik fra 2012Østergaaards oversættelser af Nationernes velstand. [Bind] 1, 2013, og Teorien om de moralske følelser, er begge udstyret med fyldige indledninger, og det er dem han udbygger i bogen her. , 2006, om fire skotske filosoffer fra 1700-tallet, diskuterer Adam Smiths ideer på et tilsvarende niveau. Én af mange korte introduktioner til Smith finder man i Ole Thyssens Det filosofiske blik fra 2012Østergaaards oversættelser af Nationernes velstand. [Bind] 1, 2013, og Teorien om de moralske følelser, er begge udstyret med fyldige indledninger, og det er dem han udbygger i bogen her. Den skotske oplysning, 2006, om fire skotske filosoffer fra 1700-tallet, diskuterer Adam Smiths ideer på et tilsvarende niveau. Én af mange korte introduktioner til Smith finder man i Ole Thyssens fra 2012.