Bøger / skønlitteratur / roman

Alt falder fra hinanden


Beskrivelse


Okonkwo bor i en traditionel afrikansk landsby. Lige siden han var ganske ung, har han stræbt efter anerkendelse og indflydelse. Nu er han en af stammens stormænd, har tre koner og mange børn. Missionærer kommer til landsbyen og alt forandres.

Anmeldelser (13)


Bibliotekernes vurdering

d. 18. dec. 2018

af

af

Flemming Faarup

d. 18. dec. 2018

Af AC kendes på dansk En mand affolket og Trives ej længere her, genudgivet i 1986. Denne roman foregår i det nuværende Nigeria i stammeområderne Umuofia og Mbanta, og er udgivet første gang i1958. Hovedpersonen Okonkwo er en af stammens betydningsfulde mænd. Han vokser op og klarer sig godt, selv om hans far ikke har efterladt ham en arv at starte livet på; han får tre koner og blivermeget rig. Ved et uheld forbryder han sig mod stammens love og må drage i landflygtighed i syv år. Han vender tilbage til sin egen stamme igen og opdager den store forandring, der er sket efter atden engelske kirke og den engelske kongemagt har taget herredømmet. Da han til sidst slår en embedsmand ihjel, efter at han ikke få stammen med til åbent oprør, begår han selvmord. Gennemskildringen af hans liv beskrives hvad der sker ved koloniseringen af Afrika. Ved sammenblandingen af romanform og afrikanske myter og sagn gives et levende indblik i den situation den farvedebefolkning stod i, da denskulle ændre livsform fra at være et stammesamfund til at være del af det engelske imperium. Trods bogens alder er den stadig relevant.


Bibliotekernes vurdering

d. 15. nov. 2013

af

af

Maria Björnsdóttir

d. 15. nov. 2013

En moderne klassiker om Afrikas møde med den hvide mand. For alle læsere af stor litteratur, der giver indsigt og vækker til eftertanke.

Okonkwo er en stor mand i sin landsby. Han har selv arbejdet sig op til den position han har. Hans far var en uduelig dovenlars, men i denne afrikanske tradition bedømmes en mand på sin karakter og sine handlinger og ikke på sit slægtsnavn og forfædres bedrifter. Okonkwos landsby lever traditionelt og i overensstemmelse med stammens regler og riter og ofringer. Vejret og årstiderne bestemmer livsrytmen. Okonkwo må efter vådeskud fordrives fra sin stamme i 7 år, til stor sorg for hele landsbyen og Okonkwo selv. Han tager ophold i sin mors families landsby og også her går det ham godt. Da han kan vende tilbage til sin landsby er alt forandret. Hvide missionærer er kommet til landsbyen og det kommer til et opgør mellem den gamle religion og traditioner og den nye kirke og magt. På bagsiden og bogens flapper omtales forfatteren, priser og kendte menneskers udtalelser om hans forfatterskab, bl.a. denne: "Der var en forfatter, der hed Chinua Achebe, i hvis selskab fængselsmurene faldt ned" - Nelson Mandela.

Samme oversættelse som 1986-udgaven, ny forside. Ben Okri er en anden nigeriansk forfatter, der også skriver stærkt om det afrikanske folks grusomme møde med den hvide mand.

En stærk og usentimental fortælling om traditionel afrikansk kultur i en landsby, smukt bundet sammen om en ambitiøs, traditionel mands liv og gerninger på godt og ondt.


litteratursiden.dk

d. 20. mar. 2014

af

af

Bettina Schnegelsberg-Laursen

d. 20. mar. 2014

Stærk og vedkommende roman om det oprindelige Afrikas fatale møde med den hvide mand. Vi følger livet i en afrikansk landsby, hvor Okonkwo arbejder sig op i byens hierarki. Hans far var doven og gælds...


Jyllands-posten

d. 14. jan. 2014

af

af

Henriette Bacher Lind

d. 14. jan. 2014


Berlingske tidende

d. 2. mar. 2014

af

af

Eva Pohl

d. 2. mar. 2014


Weekendavisen

d. 29. nov. 2013

af

af

Louise Windfeld-Høeberg

d. 29. nov. 2013


Berlingske tidende

d. 23. dec. 1986

af

af

Annelise Schønnemann

d. 23. dec. 1986


Land & folk

d. 3. feb. 1987

af

af

Kurt Dahl

d. 3. feb. 1987


Jyllands-posten

d. 30. dec. 1986

af

af

Grethe Rostbell

d. 30. dec. 1986


Information

d. 28. nov. 1986

af

af

Preben Kaarshola

d. 28. nov. 1986


Jyllands-posten

d. 23. maj 1987

af

af

Harry Pedersen

d. 23. maj 1987


Kristeligt dagblad

d. 19. jan. 1987

af

af

Claus Grymer

d. 19. jan. 1987