Bøger / skønlitteratur / digte

Alting, Fjaltring : digte


Beskrivelse


Lavmælte digte om forholdet mellem en mand og hans aldrende far i Vestjylland. Til læsere af prosadigte om det store i det små.

Anmeldelser (1)


Bibliotekernes vurdering

d. 25. nov. 2022

af

af

Thomas Olesen

d. 25. nov. 2022

Lavmælte digte om forholdet mellem en mand og hans aldrende far i Vestjylland. Til læsere af prosadigte om det store i det små.

Fortællende digte fra den lille by Fjaltring på den jyske vestkyst nær Lemvig. Centralt står et jeg, en mand, som besøger sin gamle far. Digtene rummer små scener fra besøget, der hovedsaligt udspiller sig på farens gård, hvor sønnen, der nu bor i København, selv voksede op som barn. Der zoomes helt ind på alle de små detaljer, som når manden og faren sidder i stilhed og ser tv: "Det meste af aftenen har vi siddet i stuen og set tv / Serier og film hvis der da ikke var noget fodbold / Når han faldt i søvn slog jeg over på dart / Men nu går i vi i seng (...)" Af og til zoomes der ud fra det nære stedspecifikke og blikket løftes til at omfatte bl.a. døden, klimakrise og verdensrummet: "Lige meget hvor man kigger hen ser man ensilage / så langt øjet rækker. I år: majs / (...) Om natten når himlen er klar kan man se Mælkevejen / Det er formentlig det eneste man rigtigt klart ser / mens man er i det / For tiden ses også Mars, Jupiter, Saturn, selv Uranus (...)".

Alt i alt en fin, stilfærdig digtsamling, hvor alting findes i det små, selv i Fjaltring. Af og til bliver det en anelse langtrukkent.

For flere digte om far-søn-forholdet, hvor døden og alderdommen er mere eksplicit beskrevet, se fx Harald Voetmanns Amduat - en iltmaskine.