Bøger / faglitteratur / biografier

Ambroise Paré - kammerherre og feltkirurg


Beskrivelse


Om Ambroise Paré (1510-1590) som kaldes den moderne kirurgis fader. Han levede i Frankrig og steg fra barberkirurg til at blive flere kongers kammerherre og førstekirurg. Han deltog i religionskrigene og skrev samtidig kirurgiske lærebøger.

Anmeldelser (1)


Bibliotekernes vurdering

2007

af

af

Finn Windfeldt Hansen

2007

Biografi om kirurgen Ambrois Paré (1510-90) der havde sit virke i Frankrig i en urolig og omskiftelig tid! Paré var oprindelig barberkirurg, men steg til tops og indskrev sig i kirurgiens historie i kraft af faglig kunnen og som forfatter til kirurgisk litteratur der er bevaret til i dag. En titel med appel til historisk-biografisk interesserede og som påkalder sig lidt formidling.

Kromann (f.1934) er kirurg med en militær karriere bag sig. Sidste år udgav han Hundredårskrigen om krigene mellem England og Frankrig i 13-1400-tallet. Nærværende bog er ligesom denne stofmættet og teksttung. De forskellige politiske alliancer med tilhørende stort persongalleri fylder, og Paré om hvem vi ikke ved meget "forsvinder" undertiden mere eller mindre for så at dukke op, når hans virke kortlægges og kommenteres af forfatteren, jf. Frankrigs blodige historie i 1500-tallet.

Kirurgiens og her især sår- eller krigskirurgiens historie i 1500-tallet er ikke et godt belyst emne på dansk, Parés liv og virke heller ikke. Man må i folkebibliotekssammenhæng ty til generelle fremstillinger af lægevidenskabens histori og for Parés vedkommende til franske eller engelske titler, alternativt leksikaopslag, fx http://en.wikipediaorg/wiki/AmbroiseP̲aré.

En niche-udgivelse der skæmmes af en del stavefejl, men som også må krediteres for to afsluttende afsnit: et hvori Parés kirurgi mere indgående beskrives for lægfolk samt et med "case-stories", som alle i dag nok ville betakke sig for at lægge krop til!.