Bøger / faglitteratur

Aspekter af den nye højreradikalisme : et foredrag


Beskrivelse


Foredrag fra 1967 af den tyske filosof Theodor W. Adorno (1903-1969) om højreradikalismens forudsætninger i efterkrigstidens Vesttyskland. I forord og efterord aktualiseres foredraget, da der argumenteres for, at vi ser samme grobund for højreradikalisme i dag i hele den vestlige verden.

Anmeldelser (6)


Bibliotekernes vurdering

d. 3. juli 2020

af

af

Martin Minka Jensen

d. 3. juli 2020

Foredrag fra 1967 af den tyske filosof Theodor W. Adorno om højreradikalismens forudsætninger. For politisk og filosofisk interesserede læsere.

Dansk oversættelse af foredrag om højreradikalisme i efterkrigstidens Vesttyskland. Anledningen var, at der er i 1964 i Vesttyskland oprettedes et højreradikalt parti kaldet NPD, Nationaldemokratische Partei Deutschlands. Med nazismen og 2. verdenskrig i frisk erindring, kom Adorno med en materialistisk analyse af, hvordan højreradikalisme opstår. Han mener, at kapitalismens koncentration af kapital skaber splittelse i middelklassen, der fører til frygt for at miste rettigheder. Han betegner højreradikalisme som en ikke-teoretisk strømning, for hvem magten er et mål i sig selv. Den spredes ved en bestemt psykologisk opfattelse af national beskyttelse af magt og goder. I forord og efterord aktualiseres foredraget, da der argumenteres for, at vi ser samme grobund for højreradikalisme i dag.

Interessant analyse af højreradikalismens forudsætninger. Selvom foredraget er fra 1967, er der aspekter, der kan overføres til 2020. Højreradikalismens genkomst i Tyskland og resten af Europa kunne sagtens analyseres ud fra Adornos teorier. Det er skrevet i et langt mere tilgængeligt sprog end hans andre udgivelser, men er stadig henvendt til et meget politisk interesseret publikum.

Der er gennem tiden udkommet mange bud på forskellige former for analyser af dette emne, fx Fascisme - en advarsel.


litteratursiden.dk

d. 2. mar. 2021

af

af

Kamilla Ane Petersen

d. 2. mar. 2021

Adorno viser os, hvordan usandheder og propaganda er medium for højreradikalismen, og at den skal modarbejdes med fornuftens gennemtrængende styrke. Dannelsen af det højreekstremistiske parti NPD ( N...


Filosofiske anmeldelser [online]

Årg. 8, nr. 4 (2020)

af

af

Andreas Beyer Gregersen

Årg. 8, nr. 4 (2020)


Politiken

d. 28. juli 2020

af

af

Christian Johannes Idskov

d. 28. juli 2020