Bøger / skønlitteratur / roman

At koge bjørn


Detaljer


...

...

...

...

...

...

...

...

...

...

...

...


Beskrivelse


På baggrund af den virkelige historie om vækkelsespræsten Lars Levi Læstadius, fortælles om række dramatiske mord i den lille Nordsvenske by Pajala i 1800 tallet.

Anmeldelser (7)


Bibliotekernes vurdering

d. 9. apr. 2018

af

af

Michael Linde Larsen

d. 9. apr. 2018

Godt nyt til alle Mikael Niemi-fans, og alle andre som sætter pris på en god roman. Nordsverige er scenen, hvor sult, vækkelse, håb og ondskab går hånd i hånd skildret gennem samedrengen Jussi's øjne.

Bygget på den virkelige historie om vækkelsespræsten Lars Levi Læstadius fortælles om en række dramatiske begivenheder i Pajala i Nordsverige i 1800-tallet. Efter at have mistet sin søn, tager Læstadius den fattige og udsultede Jussi til sig som sin egen. Han bliver præstens faste følgesvend og lærer at læse og skrive. Men onde kræfter er løs i sognet, og da unge piger findes dræbt, går det umage par i gang med deres egne undersøgelser, som bl.a indeholder fingeraftryk. Egnens herredsfoged giver dog ikke meget for samerne og nutidens opfindelser, og har sine egne teorier om, hvem gerningsmanden er.

Det er en udsøgt fornøjelse at læse denne bog af Mikael Niemi. Med et suverænt og detaljeret sprog fanger han læseren fra start til slut. Det gælder både beskrivelserne af naturen, botanikken, den historiske vækkelse og mordgåden. Og som en svensk udgave af Sherlock Holmes og Dr. Watson står de to hovedpersoner stærkt, og formår at rumme bogens mange temaer: samer, vækkelse, begær, kærlighed, botanik, fattigdom og ondskab.

Med det høje litterære niveau, et krimiplot, et "mester/lærling detektivpar" og temaet gammel uoplyst tid mod en ny oplyst tid, er det nærliggende at sammenligne bogen med Rosens navn af Umberto Eco.


litteratursiden.dk

d. 24. aug. 2018

af

af

Pia Bechmann

d. 24. aug. 2018

Fremragende historisk krimi og dramatisk sædeskildring med Nordsveriges smukke landskab som bagtæppe. Mikael Niemi har begået en af årets helt store litterære oplevelser. Kengis 1852. Da en ung kvind...


Jyllands-posten

d. 27. maj 2018

af

af

Henriette Bacher Lind

d. 27. maj 2018


Berlingske tidende

d. 5. maj 2018

af

af

Søren Kassebeer

d. 5. maj 2018


Politiken

d. 1. maj 2018

af

af

Sophie Engberg Sonne

d. 1. maj 2018


Weekendavisen

d. 26. apr. 2018

af

af

Arne Hardis

d. 26. apr. 2018