Bøger / faglitteratur til børn

Atomkraft


Beskrivelse


Om atomets opbygning, produktion af atombrændsel, kraftværker, sikkerhed, affaldsproblemer, ulykker samt om atomvåben. Om modstanden mod brug af atomkraft. Med tidstavle, ordliste samt register.

Anmeldelser (3)


Bibliotekernes vurdering

d. 17. dec. 2002

af

af

Hans Radsted (skole)

d. 17. dec. 2002

Forlaget udsendte i 1998 bogen Atomkraft af Ian Graham i serien Energi altid med næsten samme indhold, ellers er det meste skolerelevante materiale kun om atomkraft rimelig gammelt. Nærværende bog henvender sig til børn fra ca. 14 år og behandler emnet sobert og rimelig grundigt. Bogen starter med en oplysning om, at a-kraft er den næststørste energikilde i den industrialiserede verden, men oplyser så om den store modstand mod brugen. Herfra behandles emnet så kronologisk startende med atomets opbygning og radioaktive processer over produktion af atombrændsel, kraftværker, sikkerhed, affaldsproblemer, de kendte ulykker og slutter med et kort afsnit om atomvåben, den internationale skala for atomuheld, en tidstavle, en ordliste, litteraturliste og stikordsregister. Bogen fremtræder med en indbydende layout, hvor de enkelte opslag er opbygget med en enspaltet tekst, et par gode farveillustrationer og ind imellem en faktaboks med yderligere oplysninger til opslagets emne. Teksten er sat med en stor og tydelig typografi, men er ikke specielt let at læse på grund af emnets kompleksitet og fagsprog. Oplysningerne er mange og præget af stor saglighed, så læseren kommer godt ind i stoffet. Bogen vil i skolen kunne bruges til projektopgaver, geografi og fysik.


Bibliotekernes vurdering

d. 17. dec. 2002

af

af

Torben Bråe Olesen

d. 17. dec. 2002

Fagbog i forlagsserie om energi. Atomer, neutroner og kædereaktioner beskrives og hvordan uran udvindes og bruges til atombrændsel. Sikkerhed, reaktorer og affaldsproblematikkerne beskrives sammen med reaktorulykker som Tjernobyl, samt sammenhængen mellem atomkraft og atomvåben. Bagest tidsliste, ordliste og litteraturliste samt stikordsregister. Bogen kan bedst sammenlignes med Ian Graham: Atomkraft 1998, som den ligner i opbygning og stofgennemgang bortset fra at der er lidt mere om atomkraftens historie i bogen fra 1998. Bogens tekst er enspaltet i ret stor sats med afvekslende billedstørrelser, såvel fotos som tegninger i farver og sort/hvid. Der er nogle faktabokse men de dominerer ikke. Bogens layout virker ret harmonisk men alligevel afvekslende. Sprogligt er den ikke let, formler, fakta og tekniske beskrivelser og politiske begreber. Bogen kan bruges ved opgaveskrivning af unge fra 13-14 år Komplekst forsidebillede af brændstofstænger der skiftes i atomkraftværk er sammen med forvirret bagsidetekst trods alt dækkende for indhold.


Folkeskolen

Årg. 120, nr. 19 (2003)

af

af

Gunnar L. Clausen

Årg. 120, nr. 19 (2003)



Informationer og udgaver