Bøger / skønlitteratur

Barfodet februar : prosa


Beskrivelse


I korte prosatekster, som oftest i form af erindringsglimt fra en barndom langt ude på landet, gives et skarpt sanset og kritisk billede af det rumænske samfund under socialismen.

Anmeldelser (8)


Bibliotekernes vurdering

d. 19. dec. 2018

af

af

Per Gammelgaard

d. 19. dec. 2018

Herta Müller (f. 1953) er et nyt navn for mig, men af udgivelsen her - hendes anden på dansk - forstår man, at hun tilhører det tysktalende mindretal i Rumænien, og mange af bogens eksperimenterende prosastykker er gennemglødet af barndom langt ude på landet, så siderne på det nærmeste emmer af dyr, bondeland og barskt levet liv under socialismens åg. Der skrives enten direkte fra børnehøjde - og dette at bygge litterære forløb op på skarpt sansede og ofte surrealistiske detaljer er Müllers force - eller inde fra en erindring, der er så drømmeagtig smuk, at den får forlængst afdøde - bedstefar og bedstemor f.eks. - til at genopstå. Men der er andet end barndom i denne bog, nemlig stykker som med prosalyrisk præcision drypper saltsyre i det rumænske samfundssystem. - For lånerne er her alle tiders chance for at komme på tur til et fjernt hjørne af Europa. Guiden skriver eventyrligt og minder mig om de helt store: Proust, Kafka, Canetti og sidst men ikke mindst Bruno Schulz.


Bibliotekernes vurdering

d. 18. dec. 2018

af

af

Per Gammelgaard

d. 18. dec. 2018

Herta Müller (f. 1953) er et nyt navn for mig, men af udgivelsen her - hendes anden på dansk - forstår man, at hun tilhører det tysktalende mindretal i Rumænien, og mange af bogenseksperimenterende prosastykker er gennemglødet af barndom langt ude på landet, så siderne på det nærmeste emmer af dyr, bondeland og barskt levet liv under socialismens åg. Der skrives entendirekte fra barnehøjde - og dette at bygge litterære forløb op på skarpt sansede og ofte surealistiske detaljer er Müllers force - eller inde fra en erindring, der er så drømmeagtig smuk, at denfår forlængst afdøde - bedstefar og bedstemor f.eks. - til at genopstå. Men der er andet end barndom i denne bog, nemlig stykker som med prosalyrisk præcision drypper saltsyre i det rumænskesamfundssystem. - For lånerne er her alle tiders chance for at komme på tur til et fjernt hjørne af Europa. Guiden skriver eventyrligt og minder mig om de helt store: Proust, Kafka, Ganetti ogsidst men ikke mindst Bruno Schultz.


Information

d. 6. juni 1989

af

af

Jette Lundbo Levy

d. 6. juni 1989


Politiken

d. 12. juni 1989

af

af

Niels Barfoed

d. 12. juni 1989


Litteraturmagasinet Standart

årg 3, nr 3 (1989)

af

af

Kirsten Beedholm

årg 3, nr 3 (1989)


Jyllands-posten

d. 6. juni 1989

af

af

Bodil Steensen-Leth

d. 6. juni 1989


Kristeligt dagblad

d. 24. maj 1989

af

af

Lars Bukdahl

d. 24. maj 1989


Weekendavisen

d. 30. juni 1989

af

af

Helge Hultberg

d. 30. juni 1989Informationer og udgaver