Bøger / faglitteratur

Baser, Grønland og den kolde krig


Beskrivelse


Jens Zinglersen drog som 28-årig til Grønland, idet han havde søgt og fået en stilling som assistent ved Den Kongelige Grønlandske Handel i Upernavik. Det var i året 1962. Jens Zinglersen blev fanget af den spændende og mangeartede tjeneste, som arbejdet for KGH dengang var. Han valgte at blive, og igennem de efterfølgende år havde han forskellige stillinger i Sydgrønland. I 1967 blev en ledende stilling inden for Den Kongelige Grønlandske Handel ved forsvarsområdet i Thule ledig. Han søgte den og blev antaget. I de næste ti år boede han og arbejdede lidt uden for basen i det gamle Thule, som var blevet omdøbt til Dundas. I denne periode havde han mange spændende oplevelser, blandt andet oplevede han B-52-flystyrtet den 21. januar 1968. Flyet medbragte fire brintbomber, som hver havde en sprængkraft på 1,1 megaton.

Anmeldelser (1)


Bibliotekernes vurdering

d. 10. mar. 2015

af

af

Poul Flou Pedersen

d. 10. mar. 2015

Øjenvidneberetning om nedstyrtningen af det B-52 bombefly, der med atomvåben ombord i 1968 forulykkede i Thule. Desuden fortælles om våbenkapløbet under den kolde krig. Interessant for alle, der tidligere har arbejdet i Grønland og i særdeleshed Thule, og for fly- og ubådsinteresserede.

Jens Zinglersen beretter om sin til i Grønland, hvor han 1960'erne var tilknyttet KGH og senere Thulebasen. Zinglersen fortæller om baggrunden for amerikanernes interesse for baseoprettelser i Grønland, herunder om diplomaten Henrik Kaufmann. De forskellige flytyper, der var knyttet til Thulebasen, beskrives også. Sidst i bogen gælder det beskrivelsen af USA's atomubåde. Centralt i bogen står Zinglersens egne oplevelser den nat i 1968, hvor B-52 bombeflyet styrtede ned ved Thulebasen, han var den første, der kom ud til det forulykkede fly.

Bogen er velfortalt, og især er Zinglersen egne oplevelser spændende læsning. Vi kunne godt have hørt mere om hans grønlandstid, selv om hans mange beskrivelser af oprustningen og de forskellige våbentyper under den kolde krig er interessante. Forfatteren har suget megen viden til sig, mens han arbejdede på Thulebasen, hvis funktion og sammenhæng han nu giver sin vurdering af.

I rapporten Grønland under den kolde krigThule-sagen - løgnens univers sættes de politiske forhold i perioden i perspektiv, der også behandles af Poul Brink i hans bog Thule-sagen - løgnens universI rapporten Grønland under den kolde krig sættes de politiske forhold i perioden i perspektiv, der også behandles af Poul Brink i hans bog .