Bøger / skønlitteratur / digte

Bavian


Detaljer


...

...

...

...

...

...

...

...

...

...

...

...


Beskrivelse


Digte og kortprosa om bavianen, menneskets hæslige spejlbillede.

Anmeldelser (1)


Bibliotekernes vurdering

d. 26. mar. 2018

af

af

Thomas Olesen

d. 26. mar. 2018

Digte og kortprosa om bavianen, menneskets hæslige spejlbillede. Til læsere af vellykket, eksperimenterende litteratur.

Lille bog med sort omslag i kraftigt papir præget med titlen "BAVIAN". Indledes med ordet "thoth", der - udover at være homonymt med det tyske ord for død - er navnet på den mægtige egyptiske gud for visdom og skrivekunst, ofte afbildet med bavianhoved. Forbindelsen til det tyske Tot gøres klar på de sidste sider: "h for hieroglyf // h for holocaust // t ot" Der er små sort-hvide fotografier af skrald, mennesker og aber samt et figurdigt (forestillende en abe) lagt ind mellem prosateksterne. Teksterne har notatlignende karakter; nogle er essayistiske, andre beskrivende. Alle kredser om bavianen som dyr og som symbol på mennesket: "Zoo! // Enhver, der har besøgt den logiske have, kender til skammen ved synet af primaterne. // Intuitiv genkendelse. // Incest, prangende vold, ligegyldighed - maskeret med et undrende udtryk." Oversat til dansk fra norsk af Signe Holm Pedersen.

Lækker og klog bog, som mixer flere æstetiske udtryk. Kan og bør læses mange gange. Vil dog formentlig kun henvende sig til en mindre skare af læsere grundet det eksperimenterende udtryk.

For flere genremixende værker og såkaldt "artwriting", henvises til bl.a. Andreas Vermehren Holms Planetariske væsen, der ligeledes arbejder med fotografi og tekst.