Bøger / skønlitteratur til børn / roman

Beatles


Beskrivelse


Om fire Oslo-drenges tilværelse i perioden 1965-1972 med Beatles-musik, narkotikaeksperimenter og vågnende politisk engagement.

Anmeldelser (13)


Bibliotekernes vurdering

d. 18. dec. 2018

af

af

Ebbe Dissing (skole)

d. 18. dec. 2018

Oslo 1965.14-årige Kim og hans tre kammerater er meget ivrige Beatles-fans. Deres liv er Beatles, piger, fester og skole. Ret ubekymret tilværelse. Gennem syv år følger man drengenes liv ogudvikling. Gymnasium, politisk stillingtagen. Vietnamkrig, studenteroprør og hippiebevægelse. Hash og narkotika. Drengene udvikler sig forskelligt men holder på trods heraf sammen og bevarer en artkammeratskab. Hovedpersonen Kim forsøger at læse på universitetet men kan ikke holde sammen på sig selv og sin tilværelse - alkohol/hash, forholdet til to piger og sine forældre m.m. bringer ham udi voldsomme kriser - han indlægges på psykiatrisk afdeling. Historien fortæller om en generation af unge - en epoke - der for vor tids unge er historie. Der er både spænding, humor og indlevelse ifortællingen, der forholder sig på en gang forstående/loyalt og dog kritisk overfor en tressergeneration, der var både famlende og frustreret. En kombination af indre og ydre spænding gør deniøvrigt megetomfattende fortælling meget intens. Meget relevant som supplement til arbejde med bl.a. ungdomskulturer og periodelæsning på 9.-10. kl. trin.


Bibliotekernes vurdering

d. 18. dec. 2018

af

af

Elin Søborg

d. 18. dec. 2018

Roman oversat fra norsk. Kim, i 1965 en 14-års skoledreng, fortæller indgående, detaljeret, med lune og særdeles suggestivt om sit og sine 3 kammeraters liv og udvikling i årene 1965-72.Drengene er stærkt optaget af the Beatles og deres musik, og deres udvikling skildres som en parallel til udviklingen i musikken. Historien er helt kronologisk fortalt, og hvert afsnit har enBeatles-plade som overskrift. I denne ramme fortæller Kim om drengenes meget forskellige udvikling i de for generationen så vigtige år i slutningen af Werne med opblomstring af nye politiske ogreligiøse bevægelser, studenteroprør, Vietnam-krig, narko og flippere, og ikke mindst ny musik. Den ældre generation har svært ved at overkomme de unges totale afvisning af deres liv og idealer, ogde unge har svært ved at finde et ståsted. Som den eneste af kammeraterne finder Kim det slet ikke og havner efter et halvhjertet forsøg på at studere på den lukkede afdeling. Der fortælles i enlet-flydende og engageret stil,ofte i en '60'er-jargon og med stærkt tidsbundne detaljer, der nok kan få uindviede til at ønske sig noter. En mursten, der trods mange kvaliteter nok først ogfremmest vil tale til generationen selv. I ungsomsafd. vil kun de allerældste og mest modne '60'er-læsere kunne kæmpe sig igennem den, men den er oplagt til en velfortjent succes hos et stortvoksenpublikum.


Bibliotekernes vurdering

d. 18. dec. 2018

af

af

Flemming Faarup

d. 18. dec. 2018

Denne roman handler om fire drenges udvikling fra 1965 til september 1972, hvor Norge har sagt nej til medlemskab af EF. Fortælleren er Kim, der sammen med vennerne Gunnar, Seb og Olaidentificerer sig med The Beatles. De bliver dog aldrig som Beatles, får ikke en gang et band op at stå, tværtimod udvikler de sig forskelligt og vokser fra hinanden. Ligesom Beatles opløses, gårderes fællesskab også til grunde. 60-erne var ikke bare fed musik, det var også protest mod USAs krig i Vietnam, ungdomsoprør, 1968 med studenteroprør, Det tjekkiske forår, BlackPanter-demonstrationen ved OL i Mexico, det var narkotikabrug og -misbrug. Hos anmelderen, der er på samme alder som de fire drenge, gik den rent ind, så intenst beskrives perioden, så levendebeskrives oplevelsen af hvert nyt stykke musik, og så selvironisk (!) beskrives det politiske engagement. Hvert kapitel i bogen har som overskrift en titel på et Beatlesnummer, fordi handlingenrelateres til udviklingen i Beatles' musik. Sammenmed de fire hovedpersoner skildres en række bipersoner, så hele samfundslivet lægges for dagen. Romanen er dog ikke det rene nostalgiflip. De, dertror, at 60-ergenerationen fik det hele foræret, kan få deres opfattelse revideret, og bogen er relevant også for generationerne før og efter.


Bibliotekernes vurdering

2006

af

af

Anny Skov Madsen

2006

"Ingen over, ingen ved siden af". Det er de fjortenårige drenge, Kim, Seb, Ola og Gunnars mantra. Og det er selvfølgelig Beatles, det handler om her i starten af 60'erne og begyndelsen af 70'erne i Oslo. Vi følger de fire drenges venskab i nogle vigtige år, hvor musikken og især Beatles er klangbund for deres tilgang til verden. For verden trænger sig på med vietnamkrigen og studenteroprøret, hvilket tvinger til holdning og deltagelse. Hormonerne er i opbrud, pigerne skal forføres, og det kræver snilde og strategier. Stoffer skal afprøves, og det sætter venskabet på prøve. Det er en ualmindelig fin og i dag klassisk skildring af fire drenges venskab, hvor mestergrebet er at musikken, som en del af tidsånden, spiller så central en rolle. Det er en rammende tidsskildring, med masser af energi og stemning i en tid, hvor verden i den grad pegede fremad. Den norske forfatter fik for alvor sit gennembrud i Danmark med den store slægtsroman Halvbroderen, 2002 og har igen fået rosende omtale af sin nye roman om et kunstnerliv: Modellen, 2006. Beatles kom første gang på dansk i 1986. I denne nye udgave er oversættelsen blevet let redigeret og tilpasset retskrivningen, og typografien er blevet langt mere læsevenlig. Beatles er anden del af en trilogi, hvor Herman, 1989 er den første del og Bly, 1991 er den tredie del.


litteratursiden.dk

d. 1. okt. 2004

af

af

Litteratursiden

d. 1. okt. 2004

Generationsroman om at være ung i 60erne i Oslo med Beatles som rød tråd i historien og det norske nej til EF som afslutning. Anbefalet af bibliotekar Sofie Kiersgaard, Odense Centralbibliotek Vi møde...


Aarhuus stiftstidende

d. 1. okt. 1986

af

af

Thorkild Christensen

d. 1. okt. 1986


Vendsyssel tidende

d. 24. sep. 1986

af

af

Jørgen Fønss Nielsen

d. 24. sep. 1986


Land & folk

d. 14. okt. 1986

af

af

Kurt Dahl

d. 14. okt. 1986


Weekendavisen

d. 31. okt. 1986

af

af

Bo Green Jensen

d. 31. okt. 1986


Fyens stiftstidende

d. 12. sep. 1986

af

af

Knud Bjarne Gjesing

d. 12. sep. 1986


VS bulletin

nr 240 (1986)

af

af

Ole Wugge Christiansen

nr 240 (1986)


Aalborg stiftstidende

d. 14. sep. 1986

af

af

Kim Pauli-Sørensen

d. 14. sep. 1986


Jyllands-posten

d. 22. sep. 1986

af

d. 22. sep. 1986