Bøger / skønlitteratur / digte

Blå nætter : digte


Beskrivelse


Digte om et ulige kærlighedsforhold, hvor forskellen mellem kærlighed og had undertiden er så lille, at det kan være svært at skelne.

Anmeldelser (1)


Bibliotekernes vurdering

d. 4. juni 2015

af

af

Steffen Kronborg

d. 4. juni 2015

Digte om et ulige kærlighedsforhold, hvor forskellen mellem kærlighed og had undertiden er så lille, at det kan være svært at skelne. Men måske er der i virkeligheden snarere tale om selvhad end om had? For læsere af ung lyrik.

Cecilie Sund Kristensen debuterede i 2013 med digtsamlingen Blandet slik, om et særdeles stormfuldt kærlighedsforhold. Indholdet i den nye samlings 46 korte digte ligger i forlængelse af indholdet i debutsamlingen, såvel formmæssigt som indholdsmæssigt.

I sine nye digte fortsætter Cecilie Sund Kristensen den første digtsamlings hudløse dissekering af et usundt kærlighedsforhold, hvor den ene part totalt underkaster sig den anden part: "Jeg ved jo godt/ at jeg ikke er din store kærlighed/ men kan du ikke lade som om?" Det kan være svært for læseren at forstå, hvad der er så fantastisk ved digtenes "Dumme Svin", som er genstand for jegéts attrå; men måske handler det hele nok så meget om selvdestruktion som om kærlighed? Eller om digter-jegéts afhængighed af og nydelse ved at være selvdestruktiv: "Og fordi det fascinerer mig/ at være bange for dig/ at blive knust af dig/ lader jeg dig stadig have mig/ som nummer to". Skræmmende.

Forfatteren nævner selv Sara Stridsberg som en af sine primære inspirationskilder, og den desperate stemning i "Blå nætter" kan godt minde om den intense og sprogligt fortættede atmosfære i Stridsbergs digterunivers, fx i romanen Darling River.