Bøger / faglitteratur til børn

Blandt indianere og cowboys


Beskrivelse


Om nordamerikanske indianeres og cowboyers historie og levevis og om kendte personligheder som Sitting Bull, Buffalo Bill, Calamity Jane og Geronimo.

Anmeldelser (2)


Bibliotekernes vurdering

d. 22. sep. 1997

af

af

Lene Kristiansen

d. 22. sep. 1997

Der er ikke noget at være stolt over, når man som europæer læser om indianernes historie. Heller ikke i denne glimrende bog af Sindt/Bard. De to har tidligere været garant for skæve og morsomme vinkler, b.la. i Blandt riddere og rustninger, 1994 og Blandt sørøvere og skattejægere, 1997 og sammenblandingen af det seriøse og mindre seriøse har gjort læsningen til både umderholdende og informativ. Selvom emnet i denne udelukkende bliver behandler seriøst, er det ikke blevet mindre spændende. Bogen er opdelt i to hovedafsnit; først fortælles om indianerne, de forskellige indianerstammer - skovindianere, prærieindianere mv., og hvordan alt forandrede sig efter Columbus. Historien trækkes op til i dag. Det andet, lidt mindre afsnit, fortæller om cowboys, deres liv, arbejde, påklædning mv., og både Ponyekspressen og Calamity Jane, har små selvstændige afsnit. Bogen sammenfletter de to emner fint og er en flydende og sammenhængende lille fremstilling af et stort emne. Der er meget godt at hente for børn mellem 7 & 12 år. Illustreret med sædvanlig liv & drama af Magnus Bard. Sidst litteraturhenvisninger til faglitterære bøger.


Bibliotekernes vurdering

d. 22. sep. 1997

af

af

Poul Wibbert Esberg (skole)

d. 22. sep. 1997

I folkeskolen arbejder man ofte med emnet indianere og cowboys i 4. - 5. klasse, men der er ikke meget litt. som giver et bredt indblik, og som eleverne vel at mærke selv kan læse. Sådan en bog er denne. En beretning om den ædle Sitting Bull fanger straks interessen, og så går det slag i slag: indianernes indvandring, de fire hovedgrupper og deres særpræg, Columbus og hestens indførsel, indianernes kamp for deres land, og lige så stille glider man fra indianerne til de første cowboys - som var indianere! - og til deres udrustning og liv. Der er også plads til kuriositeter som Geronimo, Calamity Jane, Ponyekspressen og Wild West Circus, hvor vi igen møder Sitting Bull, inden han til slut bliver skammeligt skudt. Illustrationerne er alle tegninger, enten i s/h eller farve, lidt forenklede og naive, men alligevel oplysende. Undertiden er det en hel lille tegneseriestribe.Informationer og udgaver