Bøger / faglitteratur til børn

Børnenes verdenshistorie. Bind 1 : Verden bliver til : fra tidernes morgen til Romerriget : omkring 15 000 000 000 f.Kr. - Kristi fødsel


Beskrivelse


Bl.a. om skabelsen, pattedyrenes tid, abemennesket, de første indianere, de første byer, Mesopotamien, Nilen, pyramiderne, israelitterne og assyrerne, Kina, Buddha, perserne og grækerne, olympiske lege, Sparta og Athen, perserkrigene, Alexander den Store, Hannibal og Romerrigets storhedstid. Med tidstavle og mange farvetegninger.

Anmeldelser (5)


Bibliotekernes vurdering

d. 8. apr. 1997

af

af

Poul Wibbert Esberg (skole)

d. 8. apr. 1997

Det er en svær opgave at lave en verdenshistorie for børn i fire bind, men her er valgt en utraditionel løsning: I teksten er der ikke et eneste årstal, men nederst på hver side er markeret, hvor vi er i kronologien. Alle illustrationerne - som fylder ca. halvdelen - er flotte, farvelagte, naturalistiske rekonstruktionstegninger, så vidt muligt autentiske, men med lidt humor og kunstnerisk frihed blandet i. Teksten, som dynamisk spindes sammen med tegningerne, er holdt i nutid, og den sprudler mere og mere, som årene går. Der bliver naturligvis klippet en hæl og hugget en tå, som når man midt i en sætning springer fra anden til tredie puniske krig, men det er også først og fremmest overblikket, det gælder, og det beholder man. Synsvinklen er primært europæisk, altså kredsende om de hændelser, som er grundlaget for vor vestlige kultur, men de store flodkulturer i Kina og Indien, buddhisme og hinduisme får deres. Denne indbydende bog kan selvlæses fra 6. klasse, men der vil komme mange opklarende spørgsmål, som fortælleren med det store overblik vil nyde at få.


Bibliotekernes vurdering

d. 8. apr. 1997

af

af

Walther Knudsen

d. 8. apr. 1997

At fortælle verdenshistorien fra The Big Bang til Kristi fødsel på 63 A4-sider kræver en bred pensel. Hartmann har valgt at skrive en læse- og oplæsningsvenlig tekst, der holder sig til det helt generelle uden at fortabe sig i detaljer. Fremstillingen er holdt i et konkret sanseligt sprog: Alexander den Store er ikke bare syg og dør, men "Alexander ser bleg ud, og han har feber, så han må hellere gå i seng." Udstyr og niveau er iøvrigt som forfatterens danmarkshistorie. Dette bind er illustreret med akvareller af Johannes Bojesen, som anslår en humoristisk, ja næsten lidt pjanket tone. I en så koncentreret fremstilling er det let at pege på ting, der kunne være grebet anderledes an, men da dette må betragtes som den allerførste indføring i verdenshistorien, så ligger den jo foran den 10-årige et helt bjerg af bøger, der kan udfylde og korrigere stregerne i denne løse skitse.


Det fri aktuelt

d. 15. apr. 1997

af

af

Steffen Larsen

d. 15. apr. 1997


Berlingske tidende

d. 15. apr. 1997

af

af

Søren Søgaard

d. 15. apr. 1997


Politiken

d. 28. juli 1998

af

af

May Schack

d. 28. juli 1998