Bøger / faglitteratur

Bogen om tvillinger 0-10 år : myter og virkelighed om graviditet, fødsel og tvillingeforholdet


Anmeldelser (5)


Bibliotekernes vurdering

d. 14. maj 2003

af

af

Lone Fosdal

d. 14. maj 2003

Joan Tønder Grønnings tidligere bog om tvillinger Bogen om tvillinger (1997) dækkede graviditeten og de første tre år - den nye dækker helt op til ti år og derfor også spørgsmål i forbindelse med tvillingernes skolegang. Foruden denne dækning af lidt større børn er der foretaget en generel ajourføring og udvidelse af stoffet, og ny er også en omfattende "uge for uge-guide" over graviditeten. Der er desuden behandling af forhold, der er specielle for tvillinger som: myter om tvillinger, ens eller forskelligt tøj, en- eller tveæggede, Det Danske Tvillingeregister mv. Bogen giver god besked lige fra graviditet og fødsel over spædbarns- og småbørnstid til de første skoleår. Forfatteren er selv tvillingemor og kender således de spørgsmål og problemer, man møder, når man får tvillinger. Til de medicinsk faglige afsnit har hun haft konsulentbistand af læger og andre fagfolk. Bogen er meget anvendelig som grund- og opslagsbog for tvillingeforældre, bedsteforældre, pædagoger m.fl. Abelone Glahn udgav i 2000 en bog om sine personlige oplevelser som tvillingemor i Ti år med tvillinger.


Bibliotekernes vurdering

d. 6. mar. 2006

af

af

Lone Fosdal

d. 6. mar. 2006

I forhold til udgaven fra 2003 er Bogen om tvillinger 0-10 år gennemskrevet og udvidet. Der er tilføjet et afsnit om trillinger og et afsnit om hvordan tvillingesituationen kan påvirke sproget. Nyt er også en række s/h fotos som vil glæde kommende og nybagte tvillingeforældre. Opbygning af bogen er stort set uændret. Der er biologiske oplysninger om tvillinger, om graviditet, fødsel og amning og om livet med småbørnstvillinger og skoletvillinger. Praktiske oplysninger om udstyr og økonomi. Den ømfindtlige situation der opstår hvis en af tvillingerne dør, er handicappet eller lignende, behandles, og så, som nævnt, et afsnit om sprog. Til sidst en gennemgang af graviditeten uge for uge. Til slut litteraturhenvisninger og adresser på relevante foreninger og organisationer. Joan Tønder Grønning er journalist og selv tvillingemor; hun har været formand for tvillingeforeningen Freja og trækker bl.a. på de mange erfaringer hun har fra kontakt med andre tvillingefamilier. Et hold af fagfolk: læger, jordemødre, en embryolog og en sprogforsker, er garanter for det faglige indhold. Bogen er velskrevet; forfatteren er god til at give plads for forskellige erfaringer og synspunkter samtidig med at hun også kommer med personlige holdninger. En uundværlig bog for alle tvillingeforældre, -bedsteforældre og de fagfolk der er i kontakt med tvillingefamilierne.


Bibliotekernes vurdering

d. 11. aug. 2010

af

af

Mette Fersum

d. 11. aug. 2010

Denne bog vil jeg da klart anbefale til Kronprinsesse Mary og alle andre der venter tvillinger. Muligvis vil en jordmoderstuderende også have glæde af, at kigge i den, fordi den også kommer ind på emner som amning og fødsel. Med omfattende ordliste.

Denne bog er en dybdegående bog om at få tvillinger. Det er en bog om myter og virkelighed, graviditet, fødsel og tvillingeforholdet skrevet i et godt sobert sprog, der kommer godt rundt om alle aspekter fra 0-10 år. Bogen indledes med lidt generel fakta om tvillinger, og herefter følger læsning om graviditet, fødsel, barsels og- børneafdelingen, amning, parforholdet, søvn, dårlig samvittighed, identitetsudvikling, skolegang m.m. Psykologen er med på råd, og kommer med mange i mine øjne brugbare råd til det at have tvillinger, og hvordan man kan støtte dem i en selvstændig udvikling. Med mange gode råd til parforholdet.

1. udgave kom i 2003, 2. udgave i 2006. Denne 3. udgave er væsentligt udvidet og opdateret, især om identitet og opdragelse. Som noget nyt indeholder den også en 2010-liste over hospitalers tilbud til forældrene, samt en god miniopslagsbog og flere nye tips. Forfatteren har også skrevet Uge for uge kalender : til dig der venter tvillinger, 2010.

Venter man tvillinger er bogen noget enhver familie bør investere i. Her er ingen løftede pegefingre, om hvad man skal gøre, men en forfatter der kender emnet, og formidler det på en sober måde.


Sygeplejersken

Årg. 106, nr. 15 (2006)

af

af

Hanne Lindhardt

Årg. 106, nr. 15 (2006)


Dit lægemagasin

Årg. 18, nr. 5 (2004)

af

af

Christine Felding

Årg. 18, nr. 5 (2004)