Bøger / skønlitteratur / roman

Breve til Saxo : en krimikrønike fra Thy


Beskrivelse


Den lokale taksator i Thy skal vurdere nogle gamle breve, der viser sig at være fra 1100-tallet. Mens de granskes, afsløres mange hemmeligheder om personernes fortid og familieliv, og alt viser sig at have konsekvenser for nutiden.

Anmeldelser (4)


Bibliotekernes vurdering

d. 27. feb. 2015

af

af

Per Drustrup Larsen

d. 27. feb. 2015

Læsere med interesse for danmarkshistorien og Thy er oplagte målgrupper til denne krønike om historien, livet og kærligheden set fra Thy.

En kasse pergamentruller dukker i Thy op hos en mekaniker, der vil have dem forsikret, inden han fortæller andre om dem. Den lokal taksator, Arnfred, sørger for det, og en latinkyndig oversætter teksterne, der viser sig at være breve fra 1100-tallet fra en lokal præst til Saxo. Samtidig får Arnfred en kæreste nu flere år efter sin kones selvmord, og en gammel skolekammerat med et særligt ry vender hjem fra USA, og det viser sig, at alle fortidens synder har en betydning for nutiden.

Der er mange spor i handlingen, så mange at jeg som læsere mistede fokus og ikke altid fandt sammenhængen. Hver for sig er sporene interessante og befolket med personligheder, der rummer gode historier, men fx er indholdet i de gamle breve ikke centrale for plottet, og hvorfor blandes attentatet på World Trade Center pludselig ind, og er alle de mange private forviklinger med slægtsforhold væsentlige? På trods af en mordbrand er bogen mindre en krimi end en krønike om fortid og nutid i Thy, og forfatteren er da også erfaren lokalhistoriker. Sympatisk bog med gode tiltag, men ufokuseret. Giver lyst til en tur til Thy.

Bogen minder mig i stil om en blanding mellem de forskellige linjer i Martin Jensens værker uden at være nær så god.


litteratursiden.dk

d. 8. maj 2015

af

af

Thomas Behrmann

d. 8. maj 2015

Mord, mystik og lokalhistorie. Svend Sørensens ´Breve til Saxo´ tilbyder en finurlig, velskrevet og gådefuld rundtur i Thy og i historieskrivningen. Førstehåndsindtrykket af en bog får vi typisk fra ...


Kristeligt dagblad

d. 6. mar. 2015

af

af

Claus Grymer

d. 6. mar. 2015