Hassan Preislers debutroman er et forfriskende og provokerende pust på den danske litterære scene, og den formår på fornemste vis at kombinere selvrefleksion med samfundsatire og et spændende formsprog. Brun mands byrde fortjener en stor målgruppe og kan formidles som " en fremragende debutroman med et udfordrende formsprog" eller "et tankevækkende knytnæveslag i maven på integrationspolitikken".
Hassan Preisler, der er uddannet skuespiller, udleverer sit eget liv som "brun dansker" i denne grænsesøgende roman, som også leger med selve romanformatet. Sætningerne er lange, og der skiftes fint mellem filosoferen over "den menneskelige tilstand" i noget der minder om essayform og storbyromantik a la Dan Turèll. De første sider, og fortællestilen generelt, kræver tilvænning. Men når man for alvor drages ind af Preislers insisterende ordstrøm, ønsker man faktisk ikke at forlade den igen. Preisler formår, ved at lege med ordene, at vende klichéer til noget nyt og samtidig får romanen og dens provokationer, læseren til at reflektere over sit eget liv. Og det vigtigste greb, og grunden til at eksperimentet lykkes, er at Preisler doserer den rette mængde af humor og alvor, mens de litterære virkemidler giver historien merværdi.
Bogen Brun mands byrde er helt sin egen, men man får lyst til at genlæse Dan Turèll og deltage i integrationsdebatten, og det er ment som en anbefaling.
Vellykket debutroman hvor der leges med sproget, mens forfatteren reflekterer over vigtige samfundsaktuelle og personlige emner.