Musik / electronica

Cliodynamics


Anmeldelser (4)


Resident advisor

d. 15. okt. 2019

af

af

Paulius Ilevicius

d. 15. okt. 2019

"Like the dramatic synth experiments of Ellen Arkbro, Xenia Xamanek and Caterina Barbieri, Copenhagen's Astrid Sonne weaves warmth into static soundscapes ... While Cliodynamics isn't particularly coherent, it's touching and playful, hinting at the vast potential of this young artist".


Passive/aggressive

d. 4. okt. 2019

af

af

Alexander Julin Mortensen

d. 4. okt. 2019

"Sonnes musik er altid dragende, uafhængigt af om den er højstemt og frenetisk eller lavstemt og underspillet. I begge tilfælde indgyder hendes musik nemlig en desillusioneret følelse af at opleve et velkendt fragment af virkeligheden, men fordrejet og moduleret på en måde, der gør, at den fremstår ny og anderledes uden at blive decideret fremmedgørende. Det er derfor en meget speciel stemning, "Cliodynamics" kaster over én; en stemning, der derfor også gør Sonnes musik til en særegen lytteoplevelse".


Politiken

d. 24. jan. 2020

af

af

Lucia Odoom

d. 24. jan. 2020

"'Cliodynamics' er ud over en forskningspraksis, der anskuer historie som en videnskab, også titlen på Astrid Sonnes seneste og dybt fascinerende ep ... Sonnes lydunivers er fuldt af teksturer. Man svømmer og svæver på 'To change is to continue' og mærker neonhagl på huden på 'Air is unfit'. Astrid Sonne træder i karakter som en forsker, der bruger lyd og komposition som undersøgende redskaber. Hun mestrer både organiske klassiske traditioner, korarrangementer, techno, ambient og lyde, der minder om hagl, vand, luft og røg ... Astrid Sonne er nomineret til en Steppeulvenpris som årets komponist".


Information

d. 19. nov. 2019

af

af

Ralf Christensen

d. 19. nov. 2019

"Det har ikke taget lang tid for danske Astrid Sonne at give sig hen til abstrakt musik. Det har været fra 0 til 100 i abstrakt electronica på nul komma fem, og det er lige præcis sådan, det skal være ... Astrid Sonne taler med en sjældent klar, abstrakt stemme gennem maskinernes logik også på sin nye strålende EP Cliodynamics ... Sonnes musik har sin egen nerve, og den er i øvrigt ikke kun elektronisk informeret. Hun har spillet bratsch, siden hun var seks, og var faktisk på vej på det klassiske musikkonservatorium som 18-årig. Men hun følte ikke, at hun kunne udtrykke det, hun ønskede med klassisk musik ... Vi bevæger os ind i et væld af fortryllende opfindsomme, men stramt styrede kreationer, et sted mellem avantgarde og electronica".