Bøger / skønlitteratur til børn

Da Adam Engelbrekt blev olm


Beskrivelse


Billedbog. En påskemorgen bliver tyren Adam Engelbrekt pludselig olm, og ingen kan få den bragt til ro, før lille 7-årige Kalle får en god ide og tager affære.

Anmeldelser (4)


Bibliotekernes vurdering

d. 18. dec. 2018

af

af

Ole Frøslev Christensen (skole)

d. 18. dec. 2018

Gennem Astrid Lindgrens mange fortællinger er generationer af danske børn efterhånden mere fortrolige med svensk bondekultur i århundredets begyndelse end den tilsvarende danske, hvilket måsiges at være et fornemt bidrag til den interskandinaviske forståelse. Denne lille hverdagsberetning fra barndommens Småland om den løbske tyr stammer fra Kitte Kry og andre børn, som AstridLindgren skrev i 1950, og som også findes i En tyrefægter i Småland og andre Fortællinger fra 1983. Marit Tornqvist har i fine, lette akvareller visualiseret den velkendte vimmerby scene ogbefolket den med alle de mere eller mindre originale typer, vi forventer at finde der. Som i så mange Astrid Lindgren-billedbøger går det topografiske og det kulturhistoriske hånd i hånd med detepiske og det underholdende. Resultatet er endnu en lille perle i den efterhånden lange række. Anvendelsesmulighederne er, som for hendes øvrige billedbøger, mange og ligger i perioden fraskolestart til omkring 3. klasse.


Bibliotekernes vurdering

d. 18. dec. 2018

af

af

Gitta Jürgensen

d. 18. dec. 2018

En rigtig Astrid Lindgren historie nyillustreret af Marit Tomqvist, som også kendes fra Manden til Bækholt tager til byen. Adam Engelbrekt er egentlig en ganske fredelig tyr, men enpåskemorgen for længe siden blev han pludselig olm og satte hele det lille bondesamfund på den anden ende. Han rev sig løs og dundrede ud på den indhegnede gårdsplads, hvor han for frem og tilbageunder vældige brøl. Husbonden prøver at få Adam bragt til ro, men opnår kun en stor flænge i sine fine bukser. Som ofte hos Astrid Lindgren er det en lille lyshåret, blåøjet og snotnæsethusmandsunge, som klarer skærene. Kalle fra Båcktorpet kalder Adam Engelbrekt hen til sig og klør ham mellem hornene. Det er lige det, der skal til. Tyre skal bare tages med lidt venlighed, sigerhan. Historien er fortalt med humor og glimt i øjet, og de dejlige, lidt nostalgiske akvareller oser af Småland i gamle dage. Det er billeder med masser af liv og mange detaljer. De rammer finttonen og atmosfæren i historien, ogtilfører den samtidigt et nyt friskt pust. Opslagene er velkomponerede med en fin udnyttelse af bogens langstrakte format. En sød, ukompliceret billedbog fra 4år. Historien findes også i En tyrefægter i Småland og andre fortællinger.


Politiken

d. 23. mar. 1992

af

af

Marianne Gade

d. 23. mar. 1992


Jyllands-posten

d. 31. mar. 1992

af

af

Ulrik T. Skafte

d. 31. mar. 1992