Bøger / skønlitteratur til børn

Da mor græd og kom på hospitalet


Beskrivelse


Billedbog. En alvorlig billedbog til samtale om et svært emne. Kaspers mor har en alvorlig depression og må til sidste indlægges på hospitalet. Efterord til den voksne læser.

Anmeldelser (4)


Bibliotekernes vurdering

d. 11. juni 1999

af

af

Jens Verner Nielsen (skole)

d. 11. juni 1999

Billedbogen er ment som et hjælpemiddel for den voksne, der har brug for sammen med et barn at kunne sætte ord på et særdeles ømt problemfelt – psykisk sygdom i familien. Klogt og hensynsfuldt giver bogen forklaringer på, hvad der foregår i familien og mulighed for at få forståelse for både barnets og de voksnes reaktioner. Vi følger 5-årige Kasper fra det går op for ham, at mor ikke er som hun plejer at være og til familien til sidst igen kan være glade sammen. Ind imellem er der gået en lang og foruroligende tid med en mor uden livslyst, en mor på hospitalet uden besøgsmuligheder, senere en mor på korte besøg inden den lykkelige udskrivning. Den lange tekst, der er tæt sat i varierede verssatte blokke tilpasset sidens illustration, går meget tæt og detaljeret ind på Kaspers tanker og oplevelser og på den ærlige og oprigtige fars fornuftige forklaringer. Bogens billeder er udført med farvekridt på våd baggrund. Store, runde figurer er tegnet med fed, sort kontur og dækket af dæmpede farver. Det er billeder så neutrale, næsten stereotypt anonyme at der bliver plads til nøgtern indlevelse. Til sidst et par helt nødvendige sider til den voksne om et barns behov og reaktioner under et psykisk sygdomsforløb.


Bibliotekernes vurdering

d. 11. juni 1999

af

af

Susanna Christensen

d. 11. juni 1999

Dette er en alvorlig og dybt seriøs brugsbilledbog. Intentionen er at den kan være en hjælp for voksne der skal hjælpe børn med en psykisk syg forælder. Kasper fylder 5 år, får en ny cykel, og burde være meget glad, men hans mor har en dyb depression, vil kun være i sengen og orker ingenting. Det ender med at hun må indlægges og vi følger den chokerede Kaspers oplevelser. Vi hører om faderens og børnehavens forklaringer og trøst til drengen. Historien ender godt; mor kommer hjem igen og kan cykle ture og lege med Kasper. Både forfattere og illustrator er debutanter på billedbogsområdet. De har valgt et meget svært felt at starte indenfor. Deres faglige baggrund og personlige engagement spores. Forfatterne er pædagoger. Denne bog er deres speciale fra 1998 og illustratoren er grafiker. Men sammen formår de desværre ikke helt at give historien et udtryk der kan bære budskabet. Teksten er meget fyldig og kan først kaperes af børn fra 5-6 år. Personerne er tegnet med lidt dystre farvekridtskraveringer og sorte kraftige konturer, kombineret med akvarelbaggrunde. Der er flere alvorlige, grædende ansigter og kun få smil i historien. Der findes ikke andre billedbøger på dansk om emnet depression. Til sidst et godt efterord til den voksne læser, med gode råd om hvordan man bedst støtter et barn der oplever psykisk sygdom i familien.


Sygeplejersken

Årg. 100, nr. 9 (2000)

af

af

Gete Bjerring

Årg. 100, nr. 9 (2000)


Information

d. 20. juli 1999

af

af

Merete Møller Olesen

d. 20. juli 1999