Bøger / skønlitteratur til børn / roman

Dagen, der forsvandt


Beskrivelse


Willem bor alene med sin far. P. g. a. faderens manglende omsorg og opmærksomhed, laver Willem sin egen fantasiverden. Den hjælper ham til at forstå sig selv og bryde sin isolation.

Anmeldelser (4)


Bibliotekernes vurdering

d. 18. dec. 2018

af

af

Lone Svanholm (børn)

d. 18. dec. 2018

Willem er et af de usynlige børn, hvis forældres øjne er blevet blinde af arbejde og problemer. Willem bor alene sammen med sin far, han kender ikke sin mor og ikke sin bedstefar, men i etmareridt, eller måske i en til sindssyge grænsende fantasiflugt, begiver Willem sig ud i natten for at blive synlig igen. Han møder Peter Pan, der vil have ham med til Aldrigland, og han møder sinmor og sin morfar uden at ville erkende, hvem de er, han oplever dem som troldmand og fe-agtig slotsfrue. Den rare mand fra slikforretningen optræder som børnefænger, alle usynlige børn samler hani sin kælder. Også sin far møder han, men nu som en kærlig natfar. Den svære, uforløste handling kan minde om Kafka. Kendskab til eventyret om Peter Pan forudsættes, og forståelse for drengensskræmmende, truende fantasier kan næppe findes hos børn. For den voksne, der endda skal holde ørene stive, er bogen en advarsel. Højtlæsning for og samtale med 9-10 årige? Jeg er ikke sikker.Bemærkelsesværdig finoversættelse af Henrik Sandal.


Bibliotekernes vurdering

d. 18. dec. 2018

af

af

Lars Damm Jensen (skole)

d. 18. dec. 2018

I Dagen, der forsvandt tages problemet skilsmissebørn op. Willem er et sådant barn, der føler sig til overs, uden vished om sin mor og med en travl far, der har nok i sit eget. Willem vågneren morgen og er usynlig. Han befinder sig i en eventyragtig drømmeverden og kan ikke huske, hvad der skete i går. I denne tilstand søger han efter sit mål: At blive synlig igen, at blive holdt af,at føle sig tryg, at have både en mor og en far. Willem lokkes af mange til en sorgløs tilværelse, men han holder fast og møder i drømmeverdenen mange personer, der kan se ham, deriblandt både sinmor og morfar. Til sidst dukker den forsvundne dag op, dagen hvor Willem gjorde oprør mod sin tilværelse, og det går op for ham, at han ikke er helt fortabt. Historien er spændende og godt fortalti et let læst sprog, med en fremadskridende handling og en åben slutning, der nok skal få læserne til selv at tænke videre. Tormod Haugen formår på en fremragende måde at behandle problemer i etsprog og på et plan,børn forstår og fængsles af, og denne bog er ingen undtagelse. Symbolikken er tilstrækkelig enkel til, at bogen kan formidles fra omkring 4. klasse og selvlæses derefter.


Aktuelt

d. 6. feb. 1985

af

af

Steffen Larsen

d. 6. feb. 1985


Bixen

årg 14, nr 3 (1985)

af

af

Birte Egebak

årg 14, nr 3 (1985)