Bøger / faglitteratur / bibliografier

Danmark og Færøerne : en historisk undersøgelse af udviklingen i relationen mellem Danmark og Færøerne 1850-2010


Beskrivelse


Resultaterne af forfatterens spørgeskemaundersøgelse både om den kulturelle del, men også diskussionen om Færøernes forfatningsmæssige stilling de sidste 150 år.

Anmeldelser (2)


Bibliotekernes vurdering

d. 24. sep. 2012

af

af

Poul Flou Pedersen

d. 24. sep. 2012

De af bibliotekets lånere, som er meget interesserede i dansk-færøske forhold, vil efterspørge denne bog, som er præget af at være et bearbejdet historiespeciale og derfor nok hovedsageligt retter sig mod studerende og undervisere.

I sin nye bog rejser Tina Adele Hoff en række interessante spørgsmål om forholdene mellem Færøerne og Danmark. For nok er Færøerne fortsat en del af kongeriget, men hvor meget kender vi egentlig til hinanden, når det kommer til stykket? Resultaterne af Hoffs spørgeskemaundersøgelse tegner ikke godt, kan man roligt sige. Det er den kulturelle del, men hele sagen og diskussionen om Færøernes forfatningsmæssige stilling de sidste 150 år er et andet vigtigt område for Hoffs undersøgelse. I bogen beskrives debatterne i 1850'erne, 1940'erne og de sidste 10-15 år, og selv om mange af disse afsnit er godt skrevet og nemme at læse, så er der mange citater, undersøgelsesbeskrivelser og teorihenvisninger, som understreger den forskningsmæssige hensigt med bogen.

Dette emne er også behandlet i et afsnit i Ingrid Falktoft Andersens nye bog Færøerne : historie og samfund, kunst og kultur, der med sit fornemme udstyr og mange illustrationer er nemmere tilgængelig. Hans Jacob Debes' Færingernes land er også fortsat en uomgængelig bog.

En tankevækkende bog om den dansk-færøske del af rigsfællesskabet og de kulturelle og menneskelige bånd, der hele tiden må smøres for ikke at tørre ind og til sidst knække. Her er en indsats at gøre.


Noter / Historielærerforeningen for Gymnasiet og HF

Nr. 196 (2013)

af

af

Axel Moos

Nr. 196 (2013)