Bøger / faglitteratur til børn / håndbøger

Danmarks dyr og planter


Beskrivelse


Håndbog med 535 af Danmarks mest almindeligt forekommende dyre-, plante- og svampearter. Hver art er afbildet og beskrives kortfattet med kendetegn, udbredelse og levevis. Også afsnit om observation og bestemmelse.

Anmeldelser (3)


Bibliotekernes vurdering

d. 21. apr. 2009

af

af

Søren Møller

d. 21. apr. 2009

En bog om dansk naturs dyr og planter, skrevet for en bred læserkreds, fra større børn til voksne.

Først nogle kapitler om at observere og bestemme dyr og planter. Så beskrives 535 arter, som er udvalgt blandt dem, som forekommer almindeligst. Hver art beskrives med kendetegn og levevis. Fortællestilen er ligefrem og nem at forstå, og mange interessante træk nævnes. Hver art vises på et eller to farvebilleder, som enten er et foto eller en tegning. Til slut er der en litteraturliste og et artsregister.

Bogen foreligger her i 3. udgave. 1. og 2. udgave udkom i 2001 og 2004. 2004-udgaven var i kolofonen som en fejl også betegnet som 1. udgave. Bøgernes opbygning er den samme. Men fra 1. til anden udgave kom der 31 udvalgte svampearter med. Fra 1. udgave til 2. udgave er en del illustrationer skiftet ud. Billedkvaliteten er omtrent den samme og udmærket. Fra 2. til 3. udgave er billeder, tekst og layout næsten helt identisk. Bogen er bare sat ned fra et stort til et mere transportabelt format. Andre naturguides favner lige så vidt, men til gengæld også har "huller" i artsudvalgene, bl.a. Politikens store naturbog, 1994 og Danmarks store naturleksikon, 2002. Sammen med den nye bogs tidligere udgaver kan disse være med til at give et fingerpeg om efterspørgselen, ud fra udlånstallene.

En smuk og inspirerende bog om dansk natur. Artsudvalgene er kun store smagsprøver på, hvad man kan møde af arter. Den mere grundige naturkender må ty til de fuldstændige botanikker og dyre- og fuglebøger.


Bibliotekernes vurdering

d. 17. nov. 2004

af

af

Søren Møller

d. 17. nov. 2004

En stor, flot bog om danske dyr, planter og svampe. Selv om bogen kaldes første udgave, så er den en anden udgave af den samme titel fra 2001. Der er tilføjet et udvalg af svampe og nogle få dyrearter. Ellers er her det samme udvalg af danske arter. Men mens 2001-udgaven var i felttransportabelt format, så er den ny udgave stor og tung. Alle arter vises på et udmærket farvefoto eller tegning og beskrives med kendetegn, biotop og levevis, sådan som man kan finde det i mange andre naturbøger. Meget af billedstoffet er det samme. Bogen ligner i indhold, format og flot layout og tryk Politikens store naturbog, 1994 og Danmarks store naturleksikon, 2002. De bringer alle kun et udvalg af de arter, man kan træffe i dansk natur, valgt ud fra hvad forfatterne har vurderet som særlig almindelige eller interessante arter. Fx finder man i den nye bog husmår men ikke skovmår, rådyr men ikke dådyr, spurvehøg men ikke duehøg, osv. Mange læsere vil stå og mangle den art, som de har truffet i naturen og vil bestemme og læse om. Man kan forestille sig bogen som interessevækker, og som begynderbog for bl.a. børne- og skolebiblioteket. Brugen af typen må kunne aflæses af brugen af den første udgave og af de to nævnte lignende titler.


Politiken

d. 18. dec. 2004

af

af

Søren Ryge Petersen

d. 18. dec. 2004