Bøger / skønlitteratur / roman

Dansk ved et tilfælde


Detaljer


...

...

...

...

...

...

...

...

...

...

...

...


Beskrivelse


En katolsk familie rejser i 1914 fra Litauen til Danmark i håb om et bedre liv. Gennem de næste generationer fortælles især kvindernes oplevelse af troen, kærligheden, livet og de mange samfundsforandringer frem til 2007.

Anmeldelser (1)


Bibliotekernes vurdering

d. 1. dec. 2010

af

af

Annemette Schønberg Johnsen

d. 1. dec. 2010

Roman om det 20. århundredes Danmark, fortalt gennem en litauisk indvandrerslægt. Egner sig til læsere, der synes om skiftende synsvinkler og emner, der tilsammen giver et billede af samfundsudviklingen 1914-2007, uden at det bliver for tørt.

Forfatteren er handelsskolelærer og har udgivet lærebøger. Hendes romandebut kunne meget vel tænkes at have baggrund i hendes egen slægts historie, men det er ikke bekræftet. Vi begynder i Litauen 1914 med et fattigt ægtepar, der søger mod Amerika, men ender i Danmark. De næste generationer oplever en vis ensomhed som katolske indvandrere, alt imens tiderne skifter og der kommer øget velstand og ungdomsoprør. Næsten for mange emner bliver taget op (bortadoption, nye butiksformer, stofmisbrug, sex, katolsk kirkegang m.m.), med skiftende fortællevinkel og spring i tid. Bogens force er de stemningsfulde tidsbilleder, som især ældre læsere vil kunne genkende.

Kan sammenlignes med Bent Hallers Rakkerpakhuset uden helt at nå dennes niveau. Kirsten Thorup og Grete Stenbæk Jensen har også skrevet om den sociokulturelle udvikling i 1900-tallet.

Kollektivroman om efterkommerne af et fattigt, litauisk ægtepar, der kommer til Danmark i beg. af 1900-tallet. De enkelte familiemedlemmer, især kvinderne, fortæller på skift om deres liv og drømme. Således oprulles en kalejdoskopisk historie om hvordan danskernes dagligdag har ændret sig gennem et århundrede, set fra en katolsk indvandrerslægts vinkel. Stemningsfuld romandebut med gode tidsbilleder.