Bøger / faglitteratur til børn / undervisningsmaterialer

Danske udkanter & landsbyer


Beskrivelse


Om flugten fra land til by i sidste århundrede, landbørns syn på bybørn, dagligdagen for udvalgte børn og voksne, landsbydød, skolelukninger, arbejdspladsers nedlæggelse, overlevelsesevner, fritidsliv og kampen for landsbybevarelse.

Anmeldelser (2)


Bibliotekernes vurdering

d. 13. mar. 2000

af

af

Jørgen Carlsen (skole)

d. 13. mar. 2000

Bogen er anden del af serien, hvor Danske småøer fra 1999 var den første. Det er en flot, informativ og gennemillustreret bog, der udfylder et hul i skolebibliotekernes samlinger. Den er rettet mod folkeskolens mellemtrin og de portrætterede børn er oftest omkring de 12 år. Emnet er relevant, idet 800.000 danskere bor på landet og heraf bor de knap 200.000 i en af landets 33 udkantskommuner. I et for målgruppen, de 11-14-årige, forståeligt og spændende sprog præsenteres udvalgte børns og voksnes liv i Nord-, Vest - og Midtjylland, Midtsjælland og Samsø. Indledningen beskriver bl.a. flugten fra land til by i sidste århundrede og fortæller om en flok landbørns syn på og myter om bybørn. Senere bevæger vi os rundt i landet og hører spændende og for nogle anderledes beretninger fra specielt børnenes, men også de voksnes dagligdag. Teksten suppleres i alle opslag af velvalgte farvefotos og humoristiske tegninger. En stor del af fotografierne har forfatteren selv taget. Layoutet er genkendeligt fra andre af forfatterens arbejder for bl.a. Mellemfolkeligt Samvirke og SID, dvs. en appellerende og frisk opsætning. Bogen kan bruges individuelt, men er først og fremmest velegnet til undervisning i grupper eller klasse. Til det formål ligger på Internettet en række udmærkede undervisningsforslag og vejledninger.


Bibliotekernes vurdering

d. 13. mar. 2000

af

af

Torben Bråe Olesen

d. 13. mar. 2000

Fagbog. Den anden udgivelse i serien om danske udkanter, forrige bind handlede om de danske småøer. Layout og opbygning ligner første bind. Der fortælles i 24 kapitler om landsbydød, skolelukninger og nedlæggelse af arbejdspladser, men også om overlevelsesevne, fritidsliv og kampen om at bevare landsbyerne. Der er er en personlig vinkel på alle emnerne, børn og voksne i otte danske landsbyer, 6 jyske og 2 sjællandske, udtaler sig eller portrætteres kortfattet. Bogen er skrevet til og beregnet til undervisning på mellemtrinnet i folkeskolen, der findes opgaver til bogen på en Internetadresse. Der bruges farvetegninger og farvefotografier, der fremstår som snapshots i familiealbummet. Teksten kommer vidt omkring, den er skiftevis både faktatung og humoristisk mv. Bogen er især et aktuelt tidsbillede på situationen for landsbyerne, men også et tværsnit af en stor del af livet i Danmark. Bogen kan bruges til opgaver. Den kan læses af børn fra 12-13 år. Forside med 2 cyklende piger på markvej i sne er dækkende som identifikationsfigurer for målgruppen. Bagsidetekst signalerer undervisningsmateriale. Bagest litteraturliste og en Internetadresse.