For den brede kreds af læsere af litteratur om Danmark 1940-45. Bogens faglige tyngde kunne også tilsige brug i undervisningen (Stx, sem. o.l.). Forsidens mange cyklende københavnere peger fint mod en tid nu kun få kan have en erindring om.
Forfatteren, historiker ved Kbh. Univ., afdækker almindelige danskeres holdninger og meninger under besættelsen. Kildematerialet består mest af private dagbøger fra en stor personkreds uden privilegeret adgang til information. Alle har måttet danne sig en mening på baggrund af censurerede nyheder, almindelig snak, rygter(?) og selvfølgelig egne grundlæggende holdninger til krigens gang såvel udenfor som i Danmark. Dagbogsmaterialet giver bogen et præg af nærhed og autencitet, og Roslyng-Jensen demonstrerer fast greb om et stof, der undervejs ikke kan undgå at "stritte" i flere retninger, men som hos forfatteren bidrager til en helstøbt fremstilling af normer og værdier, med ændringer og "skred" undervejs, gennem de fem år.
Litteraturen om Danmark 1940-45 er omfangsrig. Forfatteren har bl.a. skrevet Synspunkter på besættelsestiden, 1978, og Værnenes politik, 1980, disputats om dansk militærpolitik 1940-45. Der kan også henvises til Vilhelm Bergstrøms En borger i Danmark under krigen, I-II, 2005, en forkortet udgave af Bergstrøms krigsdagbøger.
I kraft af sit tema en anderledes besættelses-udgivelse end vanligt. Også en bog der med den aktuelle værdidebats tråde tilbage til samarbejdspolitikken in mente er af interesse.