Bøger / faglitteratur

De asociale : kz-lejrenes glemte danskere


Beskrivelse


Om de ca. 430 danske mænd, der af tyskerne blev betegnet som "asociale" og "vanekriminelle" og deporteret til de nazistiske koncentrationslejre under 2. verdenskrig. Om deres videre skæbne i lejrene og i efterkrigstidens Danmark.

Anmeldelser (7)


Bibliotekernes vurdering

d. 13. aug. 2014

af

af

Carsten Güllich-Nørby

d. 13. aug. 2014

Potentiel målgruppe blandt de mange historie-interesserede som sluger alt om 2. verdenskrig.

"Jeg ved ikke hvorfor han var i koncentrationslejr. Det har han aldrig villet fortælle." Sådan lyder et udsagn fra en pårørende til én af de mindst 430 danskere som blev deporteret til det nazistiske koncentrationslejr-helvede stemplet som "vanekriminelle og asociale". Hovedparten kom fra den absolutte underklasse vokset ud af 1930'ernes armod, og mange er "blot" så uheldige at blive fanget på det forkerte sted på det forkerte tidspunkt. Deportation af den i eftertiden glemte, ildesete og indtil nu nærmest ubeskrevne danske fangegruppe er i besættelsestidens sidste måneder et led i en "sen tysk propagandaoffensiv", der skal "retfærdiggøre og kompensere" for deportationen af 2000 danske politibetjente til Buchenwald. Den fængslende velskrevne og underholdende bog fortæller om baggrunden for deportationen i Danmark, om mareridtet i Neuengamme, og om eftertidens på mange måder skammelige behandling af denne glemte fangegruppe. Og så giver bogen ikke mindst vigtigt stemme til de pårørende, der kan fortælle om de mange varige konsekvenser af fx en fars deportation som "vanekriminel og asocial".

Kan sammenlignes med fx Og landsforræderne fik deres velfortjente straf af Margit Værum eller Fortrængt grusomhed : danske SS-vagter 1941-45 af Dennis Larsen.

Fremragende og vigtig historieformidling om en ellers ikke beskrevet del af besættelseshistorien. Lånere på de fleste biblioteker.


litteratursiden.dk

d. 19. jan. 2015

af

af

Dinna A. Madsen

d. 19. jan. 2015

Endnu en vigtig fortælling fra Anden Verdenskrig som behandler en overset gruppe danskeres liv i KZ-lejrene – desværre i et lidt ufærdigt format. Danmarks rolle i Anden Verdenskrig udforskes stadig. ...


Historisk tidsskrift

Bd. 114, h. 2 (2014)

af

af

Gudrun Gadegaard Pedersen

Bd. 114, h. 2 (2014)


Jyllands-posten

d. 12. okt. 2014

af

af

Bent Jensen

d. 12. okt. 2014


Weekendavisen

d. 5. sep. 2014

af

af

Claus Bundgård Christensen

d. 5. sep. 2014