Bøger / skønlitteratur til børn / roman

De dødes hus


Beskrivelse


Amanda på 12 og Josh på 11 flytter til et uhyggeligt gammelt hus, de har arvet. De begynder at få nye venner, men så opdager de noget på kirkegården ...

Anmeldelser (4)


Bibliotekernes vurdering

d. 4. mar. 1999

af

af

Lars Damm Jensen (skole)

d. 4. mar. 1999

Fredag d. 13. udkom de første 4 titler i den nye gyserserie Gåsehud. Serien omfatter ialt 47 titler, der udkommer månedsvis, hver den 13.! Alle titler har selvstændigt afsluttede historier med selvstændige persongallerier og kan selfølgelig læses uafhængigt af hinanden. I De Dødes Hus flytter en familie til et mystisk spøgelsesagtigt hus, de har arvet af en fjern grandonkel. Hovedpersonerne, de to 10-12-årige børn opfatter hurtigt, at noget er galt, og så starter gyset for alvor at kulminere på de sidste sider, hvor læseren kan ånde lettet op. Huset og den lille by bebos af levende døde, der ikke kan finde hvile og må have nyt blod en gang imellem. Det skaffer de ved at en ny familie jævnligt flytter ind i det mystiske hus. Vore helte hjælper alle ved at udsætte de levende døde for sollys, så de kan finde hvile i graven. Et rigtig godt gys til uforpligtende underholdning skrevet i et ligefremt og fortællende sprog, hvor miljø- og personskildringer træder noget i baggrunden til fordel for uhyggen. Serien skulle angiveligt være populær i en række lande og kan også hos os blive et godt gys for elever fra 5.-8. klasse.


Bibliotekernes vurdering

d. 4. mar. 1999

af

af

Elin Søborg

d. 4. mar. 1999

De to første bind i denne nye forlagsserie er tidligere udgivet på dansk i 1994 i forlagsserien Chok. Derforuden har forfatteren på dansk fået udgivet gyserromanen for unge Overtroens dæmoner, 1997, og to spillebøger i serierne Ridder & troldmand, 1990, og Carlsen 7-9-13 serien, 1985. Dette bind er en spøgelseshistorie om en familie, der på mystisk vis arver et gammelt hus i en underligt mørk og øde by, der viser sig at være befolket af levende døde, der hele tiden må have frisk blod. Det lykkes mod alle odds familien at overleve og slippe væk udelukkende ved børnenes handlekraft. Handlingen er ret så traditionel for genren og temmelig forudsigelig, hvilket tager meget af spændingen. Den fortælles af den 12-årige Amanda i korte kapitler og et lidt omstændeligt og floskelpræget sprog. Personerne, selv fortælleren, får ikke liv, og der defineres intet miljø. Læseren er hele tiden lidt forud for personerne. Det gør det lidt svært at engagere sig i historien. En ikke nær nok spændende gyser for de 10-14-årige, der ellers vil tiltrækkes af et lovende omslag.


Bibliotekernes vurdering

d. 18. dec. 2018

af

af

Susanne Thøfner

d. 18. dec. 2018

I De dødes hus flytter en familie ind i et arvet hus. Børnene opdager efterhånden, at hele byens befolkning er levende døde, og først i sidste øjeblik lykkes det for dem at redde sig selv ogforældrene fra samme skæbne. I Pas på kælderen undrer to børn sig over de mystiske forsøg som deres far, en videnskabsmand, laver i kælderen. Og da han begynder at gro blade i stedet for hår, gåralt helt galt ... Bøgerne er ret pænt trykt og forsynet med farvelagte omslagsill., der signalerer gys og uhygge. Sproget er mundret og sammenhængende, men historierne er noget tyndbenede. Det ertandløse splatter / gyserhistorier for børn med en forudsigelig handling i trivi-indpakning og en stereotype skildring af den ansvarlige storesøster / den irriterende lillebror i begge bøger. Menbøgerne er da i besiddelse af en elementær spænding og føles måske ikke så forudsigelige af målgruppen, børnebibliotekets lånere fra 11-12 år.


Bibliotekernes vurdering

d. 18. dec. 2018

af

af

Birger Hoff (skole)

d. 18. dec. 2018

Jeg har intet kendskab til den amerikanske forfatter Stine, som her udkommer med hele to bøger på en gang under den fælles bindtitel Chok (1 og 2). Bøgerne er handlingsmæssigt helt uafhængigeaf hinanden, kun omslagets layout og grundtemaet om at skabe mest gru og uhygge er fælles. I Chok 1, De dødes hus, flytteren familie med to børn til et hus, hvorfra ingen åbenbart er flyttet fra ilevende live. Historien fortælles af storesøsteren, så læseren må gå ud fra at denne familie slap ud i tide. I det andet Chok, Pas på kælderen! møder læseren igen en familie med to børn og igen medbørnene i de centrale roller. Her drejer det sig om, at faderen, som er videnskabsmand, eksperimenterer med at gensplejse dyr og planter, og tro mig når jeg siger: Det går grueligt galt! Beggebøger er bygget op i korte kapitler, som afsluttes med et spændings / uhygge moment, som følges op i næste kapitel for derefter at slutte med et nyt spændings moment osv, osv. Altså meget ligbillige amerikansketv-serier. Børn fra omkring 11 år med interesse for gys og gru skal nok lade sig indfange, men tro mig igen når jeg siger: Bøgerne har ikke bare en antydning af litterærkvalitet!.