Bøger / skønlitteratur til børn / roman

Sig appelsin og dø!


Beskrivelse


Fire børn finder et mystisk kamera, som er i stand til at forudsige eller måske ligefrem forårsage de onde ting, som kommer til at ske for dem, der bliver fotograferet.

Anmeldelser (2)


Bibliotekernes vurdering

d. 4. mar. 1999

af

af

Jørgen Carlsen (skole)

d. 4. mar. 1999

Fjerde bog i en serie, der i USA, ifølge forlaget, er solgt i over 150 mill. eksemplarer. En uforfalsket trivi-historie, hvis handling er totalt urealistisk, men nok kan kalde gyset frem hos læsere omkring 4.-6. kl. Hver bog er en afsluttet historie uden anden forbindelse med de øvrige i serien end serienavnet. I historien her, delt i 31 kapitler, finder 11-12-årige Greg et kamera i et forladt hus. De billeder, han tager med kameraet, er meget underlige og viser skræmmende fremtidsudsigter for de motiver, der bliver fotograferet. Ja, en af vennerne, pigen Shari forsvinder således sporløst i et par dage. Men kendetegnet for alle seriens bøger er, at trods uhygge, spænding og mærkværdige hændelser, ender alt altid godt. Bogen afsluttes med en smagsprøve på den næste bog i serien. Handling, personer og miljø er amerikansk, og historien afvikles i et højt tempo. Teksten virker lidt sjusket oversat og har megen direkte tale. Omslaget viser fire skeletter til et grillparty - et billede føromtalte kamera kunne have taget. Omslag, titel og indhold kan givet fange lånere, men skolebiblioteket kan tilbyde mange andre titler, der kan give gys, underholdning og en vis form for litterær kvalitet. Det sidste har denne bog ikke.


Bibliotekernes vurdering

d. 4. mar. 1999

af

af

Torben Wilhelmsen

d. 4. mar. 1999

Denne bog er fjerde selvstændige bind i en ny serie gyserhistorier, Gåsehud. Forf. er på dansk kendt for et par rollespilsbøger og nogle gyserbøger for børn i serien Chok (94/44). Bogens hovedpersoner er fire børn, der en dag de keder sig går ind i et gammelt forladt hus. Her finder de et mystisk kamera, hvis billeder er i stand til at vise, hvad der vil ske af onde ting (for den der bliver fotograferet) i den nærmeste fremtid - ja, måske forsager kameraet ligefrem de onde hændelser. Hovedpersonen Greg og pigen Shari beslutter sig - efter en del ubehagelige oplevelser med kameraet - til slut for at levere det tilbage og møder under et tordenvejr apparatets uhyggelige opfinder... Historien er gys for gysets skyld. Personkarakteristikken og miljøskildringen indskrænker sig til det minimale, men forfatteren er dygtig til at skrue en historie sammen, så der kommer lidt gys ud af den temmelig forskruede fortælling, og bogens plot hænger udmærket sammen på genrens (triviens) præmisser. Bagest en smagsprøve på en af de andre bøger i serien. Bogens meget kulørte omslag signalerer gys og spænding. Der er planlagt flere bind i serien. Selvstændig læsning fra ca. 11 år.