Bøger / skønlitteratur til børn / roman

De Fem og den blå diamant : en ny historie med Enid Blyton's personer


Beskrivelse


De fire børn og hunden Tim inviteres på en ferietur til Indien. En blå diamant bliver stjålet fra deres indiske vært, og de Fem går igang med at opklare tyveriet.

Anmeldelser (2)


Bibliotekernes vurdering

d. 18. dec. 2018

af

af

Per Drustrup Larsen

d. 18. dec. 2018

En mere præcis titel kunne være »De fem slår ikke til længere.« På trods af at de 4 børn (og glem så heller ikke hunden) har været på banen meget længe, er de ikke blevet ældre siden førstebog. De har heller ikke på andre måder udviklet sig overhovedet og må på trods af deres unge alder siges at være nået til pensionsalderen. De rejser denne gang på ferietur til Indien, hvor delynhurtigt indblandes i opklaringen af et juveltyveri. Ved forenede kræfter opklarer de det hele for næsen af et udueligt indisk politi - selvfølgelig. At det hele foregår i Indien er totaltligegyldigt, for historien er skåret over helt samme læst som mange andre tilsvarende bøger, og den rummer slet ingen særlig lokalkolorit. På samme måde står persontegningen umådelig svagt.Hovedpersonernes karakteristik gives på en halv side først i bogen, og hertil føjes der ikke nye elementer. På samme måde er de indiske personer helt uden omrids og indhold. Bogens form er den frade senere udgivelser i serien kendtemed halvdelen brugt til en slags tegneserie, der på hveranden side sideløbende med teksten skulle fortælle historien. Denne del af bogen kan dog slet ikke læsesalene, og den hænger ikke sammen med teksten eller tilføjer bogen noget spændende. Dette produkt forsøger at lokke bibliotekerne til at lefle for den tiltænkte målgruppe fra 10 år med et dårligt ogtotalt ligegyldigt tilbud.


Bibliotekernes vurdering

d. 18. dec. 2018

af

af

Hans Pedersen (skole)

d. 18. dec. 2018

Så er Blytons fire børn: Georg, Julian, Dick og Anne samt hunden Tim for 33. gang sendt på eventyr. Denne gang, sammen med Georgs forældre, til Indien, hvor børn og hund straks rodes ind i enaffære omkring en stjålet diamant. Skåret over samme læst som seriens øvrige bind, med ret identitetsløse personer og unuancerede miljøbeskrivelser, går handlingen nu slag i slag, indtil børnene -med en smule hjælp fra det indiske politi - får klaret ærterne. Bogen er delt ligeligt mellem hele tekstsider og tegnese-rieagtige illustrationer og vil selvfølgelig blive slugt af masser aflæselystne børn fra ca. 10 år. Det bliver de såmænd hverken klogere eller dummere af, men mener man, at god litteratur er litteratur, læseren magter, ja, så er De Fem-bøgerne god litteratur formange i før omtalte aldersgruppe. I en undervisningssituation vil den være velegnet som eksempel på masselitteratur for børn. Bogens udstyr er iøvrigt som seriens andre.Informationer og udgaver