Bøger / skønlitteratur til børn / roman

De Fem og den forsvundne dal : en ny historie med Enid Blyton's personer


Beskrivelse


De 5 venner er på ferie i en lille fransk bjergby. De regner med at kede sig, indtil den gamle Juliette fortæller dem sagnet om Det sorte Folk, Den forsvundne Dal og Guldstatuen.

Anmeldelser (2)


Bibliotekernes vurdering

d. 18. dec. 2018

af

af

Jens Garde (skole)

d. 18. dec. 2018

De Fem er med Georgs forældre på ferie i de franske alper, hvor de passer sig selv, når blot de passer spisetiderne. De hører i landsbyen om det ukendte folk i den forsvundne dal, som de såprøver at finde. De møder nogle skumle personer, der til stadighed kommer på tværs, mens de undersøger diverse huler, opdager en hemmelig dør dybt i bjerget og kommer ind i en kæmpe grotte med enunderjordisk flod. Her finder de en guldstatue og overraskes netop da af de to skumle med deres hjælpere. Ikke underligt kommer det til slagsmål, hvorunder den ene falder i floden og reddes - isidste øjeblik - af Georg. Sammen vender de nu som venner tilbage til landsbyen, hvor de hædres for deres bedrift af byens borgmester. Fortællingen er illustreret i en paralleltløbende, ringetegnet tegneserie -enkelte steder endog unøjagtig i forhold til bogens handling. Historien er kronologisk opbygget og lige så traditionel som en jævnt fortalt fristil over emnet: Fortæl enspændende historie. Usandsynlig ogligegyldig - men børnene slapper af med disse velkendte, forudsigelige historier og spørger ofte efter serien. 4.-6. klasse.


Bibliotekernes vurdering

d. 18. dec. 2018

af

af

Jess Dalsgaard (børn)

d. 18. dec. 2018

I denne 30. "De Fem"-bog har C.V. flyttet handlingen til Frankrig, hvor De Fem er taget på ferie sammen med Georgs forældre. Her hører de sagnet om en forsvundet by oppe i bjergene, der skullehave været beboet af et folk, der kunne fremstille guld. De Fem sætter sig for at finde byen, hvad der selvfølgelig lykkes for dem, trods jordskælv, og alle andre mulige og umulige forhindringer. -Bogen, der er fra 1976, nærmer sig næsten en parodi på sig selv: børnene - og hunden - der for gud ved hvilken gang er på ferie, men aldrig bliver ældre; de mange dramatiske, men alligevel i bundog grund uspændende situationer; stereotyp personskildring med de gode, smukke, snarrådige og retfærdige børn og de onde, grimme og skrupelløse skurke; det usandsynlige plot med den heltforudsigelige slutning -fortsæt selv med trivitekstens karakteristika. Sideløbende bringes der i bogen på ca. hveranden/-tredie side en tegneserie med hovedindholdet i handlingen, med s/hillustrationer af J. Sidobre, hvistegnestils kvaliteter rangerer på højde med seriehæfters som "Amor", "Sweetheart" o.lign. Bogen kan med sindsro overlades til kredsen af private købere.