Bøger / skønlitteratur / roman

De første mennesker på månen


Beskrivelse


Mr. Cavor har opfundet et stof, der kan ophæve tyngdekraften, og det bruger han til at rejse til månen sammen med mr. Bedford. Men månen er ikke som troet ubeboet, og deres videnskabelige ekspedition bliver farligere end forventet.

Anmeldelser (5)


Bibliotekernes vurdering

d. 28. nov. 2018

af

af

Michael Olsen

d. 28. nov. 2018

I H.G. Wells' science fiction roman fortælles historien om, hvordan et umage makkerpar sammen rejser til månen og om den utrolige verden, de møder der. For science fiction læsere, der holder af de gode gamle klassikere.

I denne nyoversættelse af H.G. Wells' roman fortælles der om to englændere, mr. Bedford og mr. Cavor, der sammen rejser til månen via opfindelsen af stoffet Cavorit, der ophæver tyngdekraften. På månen kommer de to ud for lidt af et eventyr, da den viser sig at være alt andet end ubeboet. Efter historien følger et efterskrift af Niels Dalgaard, der beretter om baggrunden for og perspektiverer historien i romanen.

"De første mennesker på månen" holder stadigvæk som det klassiske science fiction værk, det er. Man kan selvfølgelig godt fornemme at romanen er mere end 100 år gammel, både hvad angår teknologi og fortællemæssige greb, men temaerne om grådighed, nysgerrighed, evolution, krig m.m. er nærmest evigtgyldige. Efterskriftet giver et kort, men fint indblik i baggrunden for romanen og den litterære samtid, Wells skrev historien i. Den nye oversættelse er meget mundret og formidler historien levende.

Der er andre gode science fiction klassikere, blandt andet Jules Vernes Rejsen til månenTidsmaskinenDe første mennesker på månen (Ved Bodil Holm) eller H.G. Wells Tidsmaskinen De første mennesker på månenDer er andre gode science fiction klassikere, blandt andet Jules Vernes Rejsen til månen (Ved Bodil Holm) eller H.G. Wells De første mennesker på månenDer er andre gode science fiction klassikere, blandt andet Jules Vernes Rejsen til månen (Ved Bodil Holm) eller H.G. Wells Tidsmaskinen .


Bibliotekernes vurdering

d. 19. dec. 2018

af

af

Ernst Tursø

d. 19. dec. 2018

Denne fremtidsroman er skrevet i 1901 og findes i en gammel norsk oversættelse (Kria. 1918). Når den nu dukker op igen, ridende på den store bølge af science-fiction-romaner, som overskyller bogmarkedet, fornemmes den som lidt af en kuriositet. Beretningen om den geniale opfinder mr. Cavors månefærd i en kugle af det nye stof Cavorit (uigennemtrængeligt for tyngdekraften) og hans og kompagnonen mr. Bedfords eventyrlige møde med månenaturen og månefolkene, der bor i huler dybt inde i månen, hviler på tekniske og naturvidenskabelige fantasier, som er rørende naive, til tider ganske ulogiske, i forhold til moderne sf-forfatteres udspekulerede universer. Lægges dertil, at persontegningen er temmelig firkantet og samfundssatiren fraværende, må resultatet blive harmløs underholdning, der først og fremmest kan interessere den fanatiske sf-fan af litterær-historiske grunde.


Proxima

Nr. 104 (2019)

af

af

Torben W. Anthony

Nr. 104 (2019)


Politiken

d. 28. nov. 1968

af

af

Inger Salten

d. 28. nov. 1968


Berlingske tidende

d. 3. jan. 1969

af

af

Jørgen Johansen

d. 3. jan. 1969