Bøger / faglitteratur / barndomserindringer

De sidste vidner : hundrede børneuegnede barndomshistorier


Beskrivelse


Interviews med hundrede mænd og kvinder om deres oplevelser som børn i Sovjetunionen under 2. verdenskrig.

Anmeldelser (7)


Bibliotekernes vurdering

d. 10. aug. 2017

af

af

Kresten Søe Christensen

d. 10. aug. 2017

Tilbage i 1985 interviewede den senere Nobelpristager i litteratur, Svetlana Aleksijevitj, en række voksne om deres barndom under krigen. Projektet var ikke velset hos sovjetmyndighederne. Her udgives de for første gang på dansk. For læsere af erindringer fra 2. verdenskrig.

Hundredtusinder af sovjetbørn fik ødelagt barndommen og mistede deres forældre og tilliden til medmennesket under 2. verdenskrig. Her får 100 af dem stemmer og fortæller om tiden, da barndommens trygge uskyld i løbet få timer splintredes for evigt ved den tyske invasion. Beretninger der fx afsluttes således: "Da min far vendte hjem fra fronten, kom alle (børnene) hjem til os for at se min far. Og på os fordi vi (modsat dem) havde fået vores far tilbage". Den første, der kom, var den lille pige, som havde mistet begge sine forældre og få dage forinden havde grædt 4 timer, da en dreng havde kaldt hende heldig, fordi hun af skolen havde fået en ny kjole. Gennem disse 100 navngivne lægger forfatteren også stemme til de øvrige tusinder 5-14-årige børn, der led samme skæbne. Bogen indledes med den historiske ramme i et forord af Flemming Rose.

En bog der gjorde indtryk på mig som særdeles få og hæver sig blandt de mange erindringer fra 2. verdenskrig. Både som et rystende værk om det uskyldige barnesinds møde med krigen og en til tider smuk bog om medmenneskelighed og opofrelse.

Samme koncept som forfatterens Krigen har ikke et kvindeligt ansigtZinkdrengene og - om krigen i Afghanistan - ZinkdrengeneSamme koncept som forfatterens Krigen har ikke et kvindeligt ansigt og - om krigen i Afghanistan - .


litteratursiden.dk

d. 21. aug. 2017

af

af

Anny Skov Madsen

d. 21. aug. 2017

En stærk og uforglemmelig læseoplevelse og et fortalt monument over, hvordan krig opleves med barnets blik. Nobelpristageren Svetlana Aleksijevitj har mere end 40 år efter 2. Verdenskrigs ophør opsøgt...


Noter / Historielærerforeningen for Gymnasiet og HF

Nr. 215 (2017)

af

af

Bente Thomsen (f. 1948)

Nr. 215 (2017)


Politiken

d. 23. aug. 2017

af

af

Jes Stein Pedersen

d. 23. aug. 2017


Berlingske tidende

d. 21. aug. 2017

af

af

Jeppe Krogsgaard Christensen

d. 21. aug. 2017


Weekendavisen

d. 1. sep. 2017

af

af

Kathrine Tschemerinsky

d. 1. sep. 2017