Bøger / faglitteratur til børn

De uønskede : om kurdiske gadebørn i Istanbul


Beskrivelse


Gennem 14 beretninger fra gadebørn i Istanbul får man et indblik i deres tilværelse med vold, forfølgelse, stofmisbrug, politiovergreb og en stadig kamp for at skaffe de daglige fornødenheder.

Anmeldelser (3)


Bibliotekernes vurdering

d. 29. maj 2002

af

af

Lars Larsen

d. 29. maj 2002

Adil Erdem har skrevet flere undervisningsbøger, senest Rejsen ud af mørket (2002/18), hvor 12 flygtningebørn kommer til orde. I De uønskede er det 14 kurdiske gadebørn i Istanbul, der får mulighed for at fortælle om deres tilværelse og drømme. 14 uafrystelige beretninger om vold, forfølgelse, overgreb, korrupte politibetjente og stofmisbrug. De fleste af børnene lever på gaden. Mange af dem er rejst fra hjemstavnen i det østlige Tyrkiet. Andre bor hjemme, men er sendt på gaden for at tjene penge til familien, og nogle ser kun deres familie en gang imellem. Der er få lyspunkter. Et af dem er Børnehuset Huzur, et privatfinancieret herberg for gadebørn, som udelukkende drives for sponsormidler. Her kan børnene få et måltid mad, rent tøj og måske en seng. Der er pt. ingen politisk vilje til at løse gadebørnenes problemer, men bogen slutter lidt optimistisk af med at interviewe en advokat med speciale i børneret, som giver sit bud på mulige løsninger. Det er en letlæst bog. Der er hyppige overskrifter og bred margen, som anvendes til grå faktabokse. Sorthvide fotos af de interviewede i situationer på gaden supplerer teksten. Der er stor interesse for bøger om gadebørn, og denne er et godt bud til læsere fra 13 år.


Bibliotekernes vurdering

d. 29. maj 2002

af

af

Karsten Boll (skole)

d. 29. maj 2002

Denne fagbog, som fint kan bruges fra 6. klasse i et tværfagligt emnearbejde, giver et fint tidsbillede af mange kurdiske (tyrkiske) gadebørns situation i Istanbul i det Tyrkiet, som har et varmt ønske om at blive medlem af EU. Efter forord af Jens Raahauge er der 14 interviews med forskellige gadebørn samt et interview med en advokat, der i 12 år har arbejdet for at bedre deres forhold. Situationen ligner til forveksling gadebørns fra andre verdensdele med småkriminalitet, tiggeri, overfald indbyrdes, forfølgelse af politiet, beskyttelsespenge, stofmisbrug etc.. Bogen er et synligt bevis på de store sociale og økonomiske forskelle, der er Tyrkiet, og den er meget ærlig i sine udsagn og giver umiddelbart et trøstesløst billede af børnenes situation, men trods det har de alle drømme om, hvordan fremtiden skal forme sig. Home sweet home (Zapp jorden rundt ; 1/2002) supplerer fint denne bog. De mange s/h-fotos - herunder bl.a. en del portrætfotos, supplerer tekstens indhold. Enspaltet brødtekst med god margen, der visse steder indeholder billedteksten. Der er ikke noget stikordsregister.


Folkeskolen

Årg. 119, nr. 46 (2002)

af

af

Annette Westrup

Årg. 119, nr. 46 (2002)