Bøger / faglitteratur

Demens - berøvet og bedøvet : hvordan vi forandrer omsorgskulturen


Beskrivelse


Forfatteren, der er amerikansk geriater, gennemgår kritisk de gængse behandlingsformer af demente, herunder navnlig den udbredte brug af psykofarmaka i plejen, og han foreslår alternative veje i omsorgen og plejen, som også allerede efterleves på nogle danske plejehjem der drives efter principperne The Eden Alternative.

Anmeldelser (2)


Bibliotekernes vurdering

d. 6. maj 2015

af

af

Dorte Tissot Hansen

d. 6. maj 2015

Denne bog udfordrer den traditionelle opfattelse af demenspleje og argumenterer for, at medicinering kan afløses af en ny erfaringsbaseret pleje. Kan med fordel læses af praktiserende læger, ansatte i ældreplejen og pårørende til demensramte.

Forfatteren er amerikansk læge og certificeret Eden Alternative underviser. Bogen er delt op i tre hoveddele og præsenterer, med udgangspunkt i praksis, erfaringer med pleje af demente. I første del fremlægges problemerne ved den nuværende model, hvor demente ofte medicineres. I anden del lægges op til brug af en erfaringsbaseret model for arbejdet med demensramte, hvor det enkelte menneske sættes i centrum. I sidste del gives konkrete løsningsforslag og eksempler på ændring af praksis. Hovedbudskabet er at den grundlæggende indstilling til pleje og omsorg for demente må ændres, så brugen af medicin kan mindskes. Bagerst noter, register og litteraturliste.

Vigtig debatskabende bog om behandling og medicinering af demensramte. Stoffet er velformidlet og illustreres fint af mange cases. Amerikansk udgangspunkt men med reference til danske forhold.

Der findes mange bøger om demens. Denne skiller sig ud ved at sætte demensbehandling og medicinering af demente til debat. Tom Kitwood satte med En revurdering af demens tilbage i 1990'erne ligeledes et nyt fokus på demens. Denne bog gør det samme i 2015.


Kristeligt dagblad

d. 12. juni 2015

af

af

Lotte Kirkeby Hansen

d. 12. juni 2015