Bøger / skønlitteratur / roman

Den beske magt


Beskrivelse


Fremtidsfortælling. Peter er almindelig bonde, men udvikler sig til agitator for Partiet og senere til diktator. Han drømmer om magt, men mister både kærlighed og menneskelighed i sin kamp for at opnå den. Han kaster sit land ud i verdenskrig og senere borgerkrig, indtil alle - også hans kone - er hans fjender.

Anmeldelser (2)


Bibliotekernes vurdering

d. 16. nov. 2015

af

af

Camilla Sejerøe

d. 16. nov. 2015

En magtgal diktator sender verden ud i en kæmpe krig med atomvåben og koboltbomber. Hans kone bekæmper ham sammen med befolkningen, millioner af fattige, undertrykte mennesker. Kan læse af både sciencefiction- og spændingslæsere.

Det er sjældent, man ser en revolution, den efterfølgende magtovertagelse og krig med dens hovedpersons øjne - men her får vi et indblik i diktatorens sind og verden. Han fortæller sin historie i sin husarrest efter at det store slag er tabt. Han er af bondeslægt og arbejdede sig op med revolutionen for så at overtage magten og indlede en verdensomspændende krig. Han angler stadig efter mere magt, og mister undervejs både kærligheden og menneskeligheden. Niels E. Nielsen skrev bl.a. science-fiction, og dette er et hidtil uudgivet værk fra 1956.

En medrivende og stærk bog. Det er forståeligt, at den ikke blev udgivet i sin samtid, der er tydelige paralleller til både Sovjetunionen og Hitlers Tyskland. Der er ting, der ikke giver mening, hvis man ikke er opmærksom på tilblivelsestidspunktet, fx den intensive brug af atomvåben i eget land. Der er en del meningsforstyrrende fejl i teksten, fx kaniner i stedet for kanoner.

Jeg tænkte både på DødsspilletVictoria og verdensrevolutionenDet tordner fra bjergene og Victoria og verdensrevolutionen. I 1954 skrev N. E. Nielsen romanen Det tordner fra bjergene, der også handler om revolution i et kommunistisk land, men her fra bondens synsvinkelJeg tænkte både på Dødsspillet og . I 1954 skrev N. E. Nielsen romanen Det tordner fra bjergene, der også handler om revolution i et kommunistisk land, men her fra bondens synsvinkelJeg tænkte både på Dødsspillet og Victoria og verdensrevolutionen. I 1954 skrev N. E. Nielsen romanen , der også handler om revolution i et kommunistisk land, men her fra bondens synsvinkel.


Proxima

Nr. 102 (2017)

af

af

Henning Andersen

Nr. 102 (2017)