Bøger / skønlitteratur til børn / roman

Den, der hvisker, lyver : en løgnehistorie fra dengang, der kørte sporvogne


Beskrivelse


Lotte på 6 år protesterer højlydt, da hendes storesøster lyver sig yngre i sporvognen. Da hun kommer hjem, vil forældrene helst ikke tale om sagen, men det vil alfen Alfredo gerne.

Anmeldelser (2)


Bibliotekernes vurdering

d. 18. dec. 2018

af

af

Vibeke Munch Kofoed

d. 18. dec. 2018

En erindringspræget dansk debut fra dengang der kørte sporvogne i København. Bogen handler om Lotte på 6 år og hendes første alvorlige møde med løgn og fortielse - oven i købet i den nærmestefamilie. Lottes søster Malene, der lige er fyldt 12 år, lyver sig til Lottes højlydte undren yngre i sporvognen (for at spare penge). Da Lotte forarget vil indvi forældrene i sagen, opdager hun tilsin forfærdelse, at de bakker Malene op og dysser sagen ned. Lotte opleveren voldsom krise som følge af forældrenes uforståelige svig. Hun fortæller historien til en lille alf, der meget belejligtdukker op, lytter, forklarer (bl.a. via en fantasirejse) og giver gode råd, så Lotte selv kan løse situationen op til sidst. Historien er bygget op om en detalje, som dog ikke desto mindre kan væreaf stor betydning for alle 6-årige, der som Lotte tager tingene meget bogstaveligt, og derfor let vil kunne identificere sig med oplevelsen af svig og uretfærdighed. En god og velfortalt lillehistorie uden destore virkemidler, velegnet til oplæsning fra ca. 5 år og efterfølgende snak om hvad der er rigtigt og forkert. Den dialogrige tekst ledsages af passende illustrationer tegnet iløs streg og med akvarelfarvelægning. Bogen kan evt. selvlæses fra ca. 10 år.


Bibliotekernes vurdering

d. 18. dec. 2018

af

af

Ole Frøslev Christensen (skole)

d. 18. dec. 2018

I denne fortælling for mindre børn møder den seksårige Lotte en lille alf, til hvem hun beretter som storesøsters løgn om at snyde sig til at køre på børnebillet i sporvognen. Far og mor lyverogså, eller dækker i hvert fald over det lille nummer. Dette traume får Lotte bearbejdet i sin samtale med alfen, og hun kommer til slut på en længere flyvetur, som dog ikke har nævneværdigtsammenhæng med historien. Birte Kont skriver et godt og oplæsningsegnet dansk, men selve historien er der ikke meget hoved og hale på. Den spinkle og noget søgte handling drukner i et hav afdetaljerede hverdagsglimt fra den gang, der kørte sporvogne. Ingen dør åbnes uden også at blive lukket og forsvarligt smækket igen. Små episoder udpensles til mindste detalje, så vi glemmer, hvaddet egentlig drejer sig om. Historien er, sympatisk i sin tanke, som barnets snak med en fortrolig voksen: løst og fast om alt mellem himmel ogjord, iblandet pudsige misfortåelser, når Lotte tagervelkendte talemåderbogstaveligt. Lette og charmerende illustrationer i tusch og akvarel svækker desværre ikke indtrykket af en langtrukken og omstændelig oplæsningsbog.