Bøger / skønlitteratur til børn / romaner

Majas glade dage


Beskrivelse


Gravhuden Maja er hovedperson i denne hverdagshistorie om børnehavebarnet Jacob og hans mor og far. Begivenhederne tager derfor udgangspunkt i Majas handlinger og mulige tanker.

Anmeldelser (2)


Bibliotekernes vurdering

d. 16. nov. 2001

af

af

Bente Nielsen

d. 16. nov. 2001

Forfatteren, der i 1989 udgav billedbogen Ved du hvad de voksne laver, mens du sover?, har givet denne højtlæsningshistorie en pudsig vinkel. Det er nemlig gravhunden Maja, der er hovedpersonen, og begivenhederne ses med hendes øjne og kommenteres med hendes tanker. Maja bor hos en lille familie, der består af børnehavebarnet Jakob samt hans mor og far. De foretager sig ganske almindelige hverdagsagtige ting, og Maja, hvis overordnede værdier i livet er mad og regelmæssighed, befinder sig godt i familien. Hun sover det meste af tiden væk, og naboens husdyr, en kat, der skal jages væk, og en puddelhund, der skal gøs ad, bringer hende begivenheder nok i løbet af dagen. En uindbudt mus sætter dog huset på den anden ende. Det er en velfortalt historie med en hyggelig stemning. Den specielle fortællevinkel, hvis udgangspunkt er, at vi ikke ved, hvordan en hund tænker, men måske tænker den således, virker ikke kunstig. Snarere giver den stof til eftertanke for hundeejere og -elskere. Bogen er illustreret med venlige, udtryksfulde tegninger, og layoutet er åbent og indbydende. En god højtlæsningsbog for familier med og uden hunde og børn i alderen 5-8 år.


Bibliotekernes vurdering

d. 16. nov. 2001

af

af

Betty Folino (skole)

d. 16. nov. 2001

Ny oplæsningsbog i Konfetti-serien. En vaks og forventningsfuld gravhund pryder forsiden, og allerede efter læsning af indholdsfortegnelsen og et glimt af de første sort/hvide tegninger i bogen har man fået en fornemmelse af, at både forfatter og illustrator holder meget af hunde. Gravhunden Majas hverdag i en lille familie er beskrevet med indlevelse, begejstring, varme og humor, og illustratoren har fanget bevægelse og udtryk på en måde, kun sande hunde-elskere kan præstere. Børn i indskolingen vil elske at høre om Majas eskapader om dagen, mens familien er borte, om den store musejagt, og om Majas møde med den herreløse hund Albert. Kapiteloverskrifter som: "Hvorfor en hund får vigtige ulvetanker" eller "Hvad en hund gør, når den har dårlig samvittighed over noget, den i virkeligheden ikke har gjort" pejler læseren ind på temaet: hvilke reaktioner hos hunde skyldes instinkter, hvilke skyldes, at de har tilpasset sig livet hos mennesker? Det understreges, at vi kun kan gætte os til, hvad der foregår i hovedet på en hund. Et godt udgangspunkt for en dybere snak om det at have kæledyr. Kapitlerne er af en overskuelig længde, ordvalget og sætningerne er så tilpas enkle, at elever fra 3 klasse vil kunne læse den selv, og de vil more sig!.