Bøger / skønlitteratur til børn / roman

Den hellige ø


Beskrivelse


England i 4-500-tallet. På den hellige ø, Avalon, lægger den synske ypperstepræstinde Viviane og troldmanden Merlin planer for, hvordan de kan bevare den keltiske gudetro og samle landet, som trues af saxernes indtrængen og kristendommens udbredelse.

Anmeldelser (11)


Bibliotekernes vurdering

d. 18. dec. 2018

af

af

Gudrun Møller

d. 18. dec. 2018

En sagnhistorisk/mytologisk roman om tiden og personerne omkring Kong Arthur. Dette første bind af fire fortæller om tiden indtil Kong Arthur kom til magten. Det er en stærk brydningstid i detengelske samfund, hvor kristendommen via romerne er ved at fortrænge den keltiske gudetro til Englands yderdistrikter. Desuden trues landet af indtrængende saksere, og der er i høj grad brug for enstorkonge, der kan samle landet. Disse religiøse og samfundsmæssige konflikter er udgangspunktet for skildringen af de kvinder, der ifølge overleveringen stod bag Kong Arthur. De tilhører alle denkeltiske tradition, og den synske Viviane på Øen Avalon er præstinden, der med druiden Merlins hjælp kan forudse og planlægge Arthurs fremtid, således at den gamle keltiske tradition bevares sideom side med den nye kristne. Sproget er ordrigt og omstændeligt, men meget fængslende og sikkert oversat. Der er en rigt nuanceret person- og samfundsskildring, og de vidt spredte tråde knyttesgodt sammen, såledesat det bliver en spændende fortælling om tro og overtro, kærlighed og jalousi, helte og guder. På grund af sværhedsgraden og omfanget vil bøgerne fortrinsvis være for voksne,men enkelte unge fra ca. 16 år vil også kunne interessere sig for værket. På forsiden ses Viviane med tågernes ø Avalon i baggrunden.


Bibliotekernes vurdering

d. 18. dec. 2018

af

af

Kristian Nielsen (skole)

d. 18. dec. 2018

Romanen er det første af 4 bind. Den handler om kvinderne bag Britaniens kong Arthur. I en blanding af fiktion og dokumentarisme fortælles om tiden før Arthurs fødsel, opvækst og kroning somBritaniens Storkonge. Den Store Gudinde udspinder gennem sine jordiske præstinder og Britaniens Merlin en plan, der skal samle alle Britaniens små kongeriger til en stærk enhed, som kan modståindtrængende fjender. En gennemgående figur, Morgaine, spiller, uden at vide det, en vigtig rolle i intrigerne. Da den rette sammenhæng går op for hende, gør hun oprør mod sin skæbne og Gudinden. Iet forord gør oversætteren, Søren Vinterberg, rede for romanens tilblivelse, samt giver en baggrund for bedre at forstå handlingen, der bygger på engelsk sagnhistorie, som ikke er så kendt afdanske læsere. Bogen er velskrevet i et fængslende sprog, fyldt med intriger og handling i en sfære, der ligger fjernt fra nutidens verden, i et grænseområde, hvor ånd og materie flyder sammen. Denkan læses som sagn, menkan også læses som en beskrivelse af Morgaines følelsesliv, i barndommen hos moderen, i den senere opfostring hos præstinden på Den Hellige 0, og hendes oprør, da hunopdager Gudindens spil med hende som en brik i den store plan. For modne læsere fra ca. 8. kl. Kan anvendes som supplerende læsning i forbindelse med emnearbejde om sagn og mytologi.


BUM

Årg. 8, nr. 4 (1990)

af

af

Hugo Hørlych Karlsen

Årg. 8, nr. 4 (1990)


Politiken

d. 16. jan. 1988

af

af

Ole Lindboe

d. 16. jan. 1988


Weekendavisen

d. 18. dec. 1987

af

af

Bo Bjørnvig

d. 18. dec. 1987


Det fri Aktuelt

d. 11. apr. 1988

af

af

Steffen Larsen

d. 11. apr. 1988


Flensborg avis

d. 24. dec. 1987

af

af

Es

d. 24. dec. 1987


Jyllands-posten

d. 7. mar. 1988

af

af

Annelise Vestergaard

d. 7. mar. 1988


Frederiksborg Amts avis

d. 10. dec. 1987

af

af

Es

d. 10. dec. 1987


Information

d. 27. apr. 1990

af

af

Inge Eriksen

d. 27. apr. 1990


Politiken

d. 7. juni 1990

af

af

Beth Juncker

d. 7. juni 1990