Bøger / faglitteratur

Den illegale militærgruppe "Nybodergruppen" : Region VI, Rødovre Kompagniet, 4. deling : en Nyboderdrengs erindringer om besættelsestiden 1940-1945


Beskrivelse


En beskrivelse af, hvordan militærgrupperne blev dannet, hvad det var for nogle mennesker, der deltog, sam hvilke opgaver militærgrupperne typisk løste under besættelsen og i ugerne efter.

Anmeldelser (3)


Bibliotekernes vurdering

d. 7. feb. 2012

af

af

Poul Flou Pedersen

d. 7. feb. 2012

For alle med interesse i tiden under den tyske besættelse af Danmark med gode, letlæste og indlevede skildringer af det københavnske dagligliv.

Den tidligere modstandsmand Gunnar Krogsbøll, der er født i 1925, fortæller stille og roligt om sine oplevelser under besættelsen, hvor han var en helt ung mand. Krogsbølls vej til modstandsbevægelsen gik via hans medlemskab af Konservativ Ungdom. Gruppen, Krogsbøll deltog i, gik under navnet Lindeallégruppen eller Nybodergruppen, da mange af gruppemedlemmerne boede her. Organisatorisk i modstandsbevægelsen blev denne militærgruppe dog underlagt det såkaldte Rødovrekompagni. Gruppen fik ikke så mange store og spektakulære opgaver, men den deltog blandt andet i angrebet på en støjsender i Husum. Efter befrielsen fik gruppen en række vagtopgaver, for eksempel skulle der holdes vagt ved Hendrikholms Skole, hvor en række fanger var blevet anbragt og skulle i forhør om deres gerninger under besættelsen. Gunnar Krogsbølls erindringer er også rig på gode beskrivelser af dagliglivet, hvor mangelsituationen appellerede til stor idérigdom for at finde erstatningsprodukter.

En skildring af modstandsgruppernes organisering i københavnsområdet kan findes i Jørgen H. Barfoeds København kampklar fra 1988.

Gunner Krogsbølls lavmælte og velfortalte erindringer appellerer til alle, der gerne vil læse om tiden under besættelsen.


Berlingske tidende

d. 8. apr. 2012

af

af

Bent Blüdnikow

d. 8. apr. 2012


Våbenhistorisk tidsskrift

Bd. 45, nr. 2 (2012)

af

Bd. 45, nr. 2 (2012)