Bøger / faglitteratur

Den oversvømmede hjerne : en bog om arbejdshukommelse, IQ og den stigende informationsstrøm


Beskrivelse


Informationsteknologien har på kort tid fyldt vores hverdag med et mylder af indtryk og valgmuligheder. Hvordan har vi kunnet tilpasse os til denne enormt hurtige forandring, når vi grundlæggende fødes med den samme hjerne, som et stenaldermenneske blev født med for 40.000 år siden? Hvorfor klarer nogle mennesker den øgede informationsmængde bedre end andre? Mens det for nogle – f.eks. personer med ADHD – bliver et væsentligt problem? Klingbergs bud er, at der er hjælp at hente, at hjernen kan trænes, næsten som man træner en muskel – det gælder blot om at vide hvordan, hvornår og hvor ofte! Torkel Klingberg – professor i kognitiv neurovidenskab – tager os med på en rejse, der skal udforske hjernens muligheder og begrænsninger. Han mener, at vi skal sige ja til vores lyst til information og mentale udfordringer, men på samme tid forsøge at finde en balance mellem evner og krav. Først da udvikler vi vores hjerne – og os selv – mest muligt.

Anmeldelser (3)


Bibliotekernes vurdering

2008

af

af

Ellen Lind Jensen

2008

Ny bog om hjerneforskning, denne gang med fokus på hjernekapaciteten og den stigende informationsmængde vi fyldes med. Bogen henvender sig bredt til alle, som måtte være interesserede i emnet og vil kunne bruges som baggrundsmateriale for opgaveskrivning fra gymnasieniveau.

Forfatteren er professor i kognitiv neurovidenskab, prismodtager mm. Altså en akademisk fagkapacitet, som her formidler nogle af hjerneforskningens seneste landvindinger i populariseret form. Udgangspunktet er at undersøge, hvordan den menneskelige hjerne, der ser ud sådan ca. som for 200.000 år siden, klarer at håndtere en så mangefacetteret virkelighed, som den udsættes for i dag. Undervejs i bogen kommer han ind på så forskelligartede aspekter som: arbejdshukommelse, iq, ADHD, hjernens formbarhed, computerspil, infostress mm. Bogen er oversat fra svensk.

Bogen føjer sig fint ind i den lange række af udgivelser om hjerneforskning, der er udkommet gennem de seneste 10 år. Den lærende hjerne, 2007 fokuserer på hjerneforskning i sammenhæng med pædagogikken, mens nærværende har mere generelt oplysende karakter.

En både informativ og fornøjelig oplevelse at stifte bekendtskab med denne velskrevne bog, der formår at formidle noget af den nyeste hjerneforskning, så mennesker med en ganske gennemsnitlig iq kan følge med og forstå. Veldokumenteret med forskningsreferencer og litteraturliste.


Weekendavisen

d. 24. okt. 2008

af

af

Louise Larsen

d. 24. okt. 2008