Jens Chr. Grøndahls essays kan læses og formidles til alle, der følger hans forfatterskab eller beskæftiger sig med litteraturens, læsningens og kunstens betydning.
I 15 essays skrevet mellem 1999 og 2012 skriver forfatteren Jens Chr. Grøndahl om kunst og litteratur, forfattervirksomhed, læsning og inspiration samt om at være eller ikke at være en del af sin tid. De fleste essays har tidligere været offentliggjort i aviser, tidsskrifter, antologier mv., mens essayet om Jørgen Leth er nyskrevet. Dette essay viser Jørgen Leth som en mangfoldig kunstner og et levende menneske, som igennem flere årtier har inspireret forfatteren. Andre essays handler om forfattere som H. Bang, M. Proust, K. Askildsen og deres betydning. Men der er også essays om film, rockmusik og en rejse til Australien. Der bliver også kredset om identitet, tab, tradition, tid og ikke mindst fortællingens styrke.
Andre bøger om lignende emner er M. Kundera: Et møde, 2012, Per Kirkeby: Læsebog, 2012 og H. Wivel: Slægtskaber, 2010.
I sin samling af essays, der er skrevet mellem 1999 og 2012 trækker forfatteren på sin store viden om kunst, film og litteratur. Hans kølige blik samt kloge og reflekterende iagttagelser sætter livet, verden, fortællingen og læsningens betydning i perspektiv. En tankevækkende samling, der også giver indsigt i J. Chr. Grøndahls egen inspiration og hensigt med sine værker. Bogen er for alle, der formidler kunst og litteratur.