Bøger / faglitteratur / erindringer

Den sidste gave


Beskrivelse


Camilla Schaaps (f. 1977) beretning om at leve med tabet af sin femårige søn efter at hendes eksmand dræber ham og sig selv ved hjælp af en bombe, mens hun selv overlever eksplosionen.

Anmeldelser (1)


Bibliotekernes vurdering

2008

af

af

Annemette Schønberg Johnsen

2008

Efter det nylige pressefokus på mænd, der dræber ex-kærester og børn, er denne bog aktuel for forståelsen af hvordan det dog kan gå galt. Virkelighedens verdens trofaste publikum vil ikke blive skuffet, snarere værdsætte beretningen om en dansk tragedie.

Camilla fortæller selv sin historie i samarbejde med en journalist, som har medvirket til flere bøger i serien. Det er den klassiske fortælling om en ung, troskyldig pige der falder for en charmerende militærmand, der desværre har sine skyggesider. For husfredens skyld føjer og indordner hun sig, mens problemerne støt accellerer. Efter 6-7 år bliver de skilt. Da manden med det omskiftelige temperament kommer for at fejre deres søns fødselsdag, har han en ekstra gave med - en bombe. Han selv og barnet dør, men Camilla overlever, hårdt såret fysisk og psykisk. Det er en knugende og meget voldsom beretning, fortalt flydende og relativt nøgternt, hvor læseren ikke unødigt afkræves reaktioner. Eneste indvending er forkert brug af "ligger" og af "jeg" som objekt.

Journalisten har skrevet den relaterede Når kærligheden kammer over (2005/42). Andre beretninger om kvinder i voldelige forhold har vi en del af. Denne udmærker sig ved at være dansk og aktuel i problematikken med hjemvendte soldater, der får psykiske problemer og voldstendenser.

Letlæst autentisk beretning om en dansk tragedie, hvor en hjemvendt soldat dræber sin fraskilte familie, her overlever kvinden dog og må kæmpe sig op igen til et nyt liv.